Kάθε νονός που σέβεται τον εαυτό του, δωρίζει το Πάσχα στο βαφτιστήρι του ένα ζευγάρι παπούτσια, μια λαμπάδα και ένα σοκολατένιο αβγό.
Ποιος είναι ο συμβολισμός αυτών των αντικειμένων;
Υπάρχουν έθιμα. Όπως υπάρχουν και προλήψεις. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες. Πράγμα που σημαίνει πως ό,τι εννοούμε εμείς οι Έλληνες μέσω δώρων που κάνουμε, δεν ισχύει στην Αφρική ή την Κίνα.
Να εξηγηθούμε.
Το Πάσχα οι νονοί στην Ελλάδα κάνουν ως δώρο στα βαφτιστήρια λαμπάδα, ένα σοκολατένιο αβγό και παπούτσια.
Πριν αποκαλύψουμε το συμβολισμό κάθε ενός από αυτά τα αντικείμενα, θα εστιάσουμε στο μήνυμα που έχουν τα παπούτσια ως δώρο, σε άλλες κουλτούρες.
Σε ορισμένους αφρικανικούς πολιτισμούς, όπως οι Xhosa, τα παπούτσια αποφεύγονται ως δώρα επειδή συμβολίζουν πως ο παραλήπτης απομακρύνεται από τον δωρητή. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι άνθρωποι της Τσουάνα πιστεύουν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε κακή τύχη.
Σε ορισμένες περιοχές με ισχυρές χριστιανικές παραδόσεις, υπάρχει μια δεισιδαιμονία που θέλει τα παπούτσια ως δώρο γενικά και ειδικότερα γύρω στα Χριστούγεννα, να μπορεί να οδηγήσει τον παραλήπτη να φύγει από τη ζωή σας (δηλαδή, σημαίνουν χωρισμό ή αποξένωση).
Στην Κίνα, η προφορά της λέξης «παπούτσι» (鞋 – xié) είναι παρόμοια με άλλη που σημαίνει «κακό» ή «αιρετικός» (邪 – xié). Έτσι, το να δίνεις παπούτσια μπορεί να θεωρηθεί ως επιθυμία κακής τύχης.
Στην Κορέα, το ίδιο αντικείμενο συμβολίζει την επιθυμία του δωρητή να φτάσει ο παραλήπτης όσο πιο μακριά μπορεί στη ζωή. Αντίστοιχη είναι η έννοια σε πολλές δυτικές χώρες: όποιος προσφέρει δηλαδή, παπούτσια ενδιαφέρεται για την ευημερία του παραλήπτη.
Προφανώς και υπάρχουν πολιτισμοί στους οποίους τα παπούτσια δεν έχουν κάποιο νόημα. Απλά είναι ένα πρακτικό δώρο.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στη δική μας περίπτωση, που τα υποδήματα το Πάσχα είναι προβλεπόμενο δώρο ενός νονού στο βαφτιστήρι του.
ΓΙΑΤΙ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΟΝΟΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΦΤΙΣΤΗΡΙΑ
Στη δική μας κουλτούρα οι νονοί που είναι οι «πνευματικοί γονείς» των βαφτιστηριών τους, δωρίζουν το Πάσχα παπούτσια καθώς αντιπροσωπεύουν την σταθερότητα που εύχονται οι μεν, να έχουν οι δε.
Το σοκολατένιο αυγό το ‘δανειστήκαμε’ από τα έθιμα άλλων ευρωπαϊκών λαών. Συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης -άρα την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα- που συνήθως έρχεται με το Πάσχα.
Η δε λαμπάδα, υπάρχει από τους πρώτους χριστιανικούς χώρους, όταν την ώρα της βάφτισης τους το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα, οι πιστοί κρατούσαν μια αναμμένη λαμπάδα. Η φλόγα ‘σήμαινε’ το φως του Χριστού που στο εξής θα φώτιζε τη ψυχή του νεοφώτιστου και τη νίκη απέναντι στο σκοτάδι (άρα τη νίκη της ζωής επί του θανάτου).