Έρχονται Χριστούγεννα και μέρες γιορτινές χωρίς γλυκά δεν γίνονται. Μια ωραία ιδέα για να περάσετε με τα παιδιά ένα απόγευμα στην κουζίνα είναι να φτιάξετε μπισκοτάκια gingerbread. Τα παιδιά θα περάσουν υπέροχα πλάθοντας τα δικά τους «ανθρωπάκια» και το σπίτι θα μοσχομυρίσει Χριστούγεννα.
Τα μυστικά της επιτυχίας
Τα παιδιά λατρεύουν αυτά τα μπισκότα. Και όχι μόνο τα παιδιά, αφού εκτός από νόστιμα και χαριτωμένα είναι επίσης μια πολύ ωραία ιδέα για δώρο σε φίλους, ενώ γίνονται και πρωτότυπα στολίδια για το δέντρο μας. Όμως, όπως όλες οι συνταγές, έχουν και τα gingerbread cookies τα μυστικά τους.
Δείτε λοιπόν, τι να προσέξετε…
* Βάζουμε τη ζύμη στην κατάψυξη ή στο ψυγείο (για τουλάχιστον 1 ώρα). Η κρύα ζύμη δεν κολλάει και ανοίγει πιο εύκολα.
* Πλάθουμε τη ζύμη με λίγες και απαλές κινήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το άνοιγμα. Η ζύμη που δουλεύεται πολύ γίνεται πιο σκληρή.
* Αν κάποια στιγμή η ζύμη ζεσταθεί πολύ, θα πρέπει να την βάλουμε πάλι στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί ξανά.
* Στα καταστήματα μπορούμε να βρούμε και έτοιμα διακοσμητικά γλάσου για τα μπισκότα.
* Τα gingerbread cookies διατηρούνται καλύτερα αν τα βάλουμε σε βάζο που κλεινει αεροστεγώς και δεν παίρνει αέρα.
Υλικά (για περίπου 20 μπισκότα)
170 γρ. βούτυρο
380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. καστανή ζάχαρη
170 γρ. μελάσα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Για το χρωματιστό γλάσο
1 ασπράδι από φρέσκο αυγό
250 γρ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. χυμό λεμονιού
½ κουτ. γλυκού χρώμα ζαχαροπλαστικής (για κάθε χρώμα)
Για το σερβίρισμα
Κουπ πατ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια
Σακούλες ζαχαροπλαστικής για το γαρνίρισμα (ανάλογα με τα χρώματα)
Διαδικασία
Σε μεσαίο μπολ, κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες, το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι. Προσθέτουμε το τριμμένο τζίνζτερ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά κι ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο Lurpak και την καστανή ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά (σε κλωστή) το χτυπημένο αυγό και συνεχίζουμε. Ρίχνουμε τη μελάσα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού και χτυπάμε ελάχιστα μέχρι να ενσωματωθεί. Απλώνουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την πλάθουμε ελάχιστα με τα χέρια μας. Η ζύμη για τα gingerbread δεν χρειάζεται πολύ πλάσιμο γιατί θα σφίξει. Κόβουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια, τα τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 15-20 λεπτά να παγώσουν.
Στρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σε μια καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 0,3 εκ. Με τα ειδικά κουπ πατ φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα σχέδια (ανθρωπάκια, αστέρια, σπιτάκια κλπ) Μεταφέρουμε τα μπισκότα στο ταψί, αφήνοντας κενά μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Ψήνουμε τα μπισκότα για 10 -15 λεπτά, μέχρι να τα δούμε να παίρνουν το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα. Τα κρατάμε στην άκρη για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς για να μπορέσουμε να τα διακοσμήσουμε.
Φτιάχνουμε το χρωματιστό γλάσο
Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ανάλογα με τα χρώματα που έχουμε χωρίζουμε το γλάσο μας σε διαφορετικά μπολάκια. Ανακατεύουμε καλά με το χρώμα ζαχαροπλαστικής, περνάμε σε μια ειδική σακούλα και ζωγραφίζουμε τα μπισκότα.
Αφήστε τα παιδιά να σχεδιάσουν με το γλάσο τα μπισκότα. Η εμπειρία θα τους μείνει αξέχαστη!
Καλές, Υπέροχες, Μαγευτικές Γιορτές!