852
Η πιο ωραία, εύκολη και αυθεντική συνταγή για κέικ καρότου !Αφράτο, με τη σωστή υγρασία και τέλειο frosting.
Υλικά Συνταγής
-
Για το κέικ
- 300 γραμ. καλαμποκέλαιο
- 200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γραμ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
- 4 αυγά (θερμ. δωμ.)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 300 γραμ. τριμμένο καρότο
- 100 γραμ. καρύδια
- 100 γραμ. σταφίδες
-
Στερεά υλικά
- 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γραμ. κακάο
- 2 βανίλιες
- 2 κ.γλ. σόδα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 2 κ.γλ. κανέλα
-
Για την επικάλυψη
- 250 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γραμ. άχνη ζάχαρη
- 100 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε, φροντίζουμε τα παρακάτω
- Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Φροντίζουμε τα αυγά και το τυρί κρέμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το κακάο.
- Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
- Τρίβουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε το καρύδι.
- Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια με διάμετρο 23 εκατοστά και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί.
Πώς φτιάχνουμε το κεικ καροτου;
- Βάζουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη λευκή ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο.
- Χτυπάμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε τη ζάχαρη στο λάδι να σταθεί και να μουλιάσει για 10 με 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά για να τα απορροφά το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
- Ρίχνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ.
- Προσθέτουμε σε δύο δόσεις σιγά σιγά τα στερεά υλικά.
- Δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι.
- Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο καρότο, το ψιλοκομμένο καρύδι και τη σταφίδα και απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
- Ισομοιράζουμε το μείγμα στα έτοιμα ταψάκια.
Πώς ψήνουμε το κεικ καροτου;
- Ψήνουμε για 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα έως ότου να σταθεροποιηθεί και να φουσκώσει.
- Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο το κεικ καροτου βυθίζουμε ένα μαχαιρι στο κέντρο του.
- Αν βγει καθαρό από ζυμη τότε το κεικ καροτο είναι έτοιμο.
- Το βγάζουμε από το φούρνο.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή.
- Το βάζουμε σε πιατελα.
- Αλείφουμε με τη μισή κρέμα για την επικάλυψη του.
- Τοποθετούμε το άλλο κέικ από πάνω και αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Για την επικάλυψη
- Βάζουμε στον καδο του μιξερ το τυρι κρέμα και με το συρμα ανάδευσης χτυπάμε για λίγο να αφρατέψει.
- Ρίχνουμε λίγη λίγη κοσκινίζοντας την αχνη μέσα στο τυρι κρέμα χτυπώντας παράλληλα το μειγμα.
- Τέλος, προσθέτουμε την κρεμα γαλακτος και το ξύσμα και χτυπάμε με το συρμα να ομογενοποιηθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Σολομός με λαχανικά και λευκό κρασί
- Όταν ο άλλος θυμώνει με τα δικά σου όρια, είναι δικό του πρόβλημα, κι όχι δικό σου
- 7 πράγματα που κάνουν το σπίτι μας να δείχνει ακατάστατο
- Πανεύκολη συνταγή για μακαρόνια στο φούρνο
Το μυστικο για το καλύτερο κέικ καροτου
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξεχάσατε να βγάλετε τα αυγα σας από το ψυγείο, δείτε πώς να τα φέρετε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε τη ζαχαρη στο λαδι να σταθεί και να μουλιάσει για 10-15′.
- Η ζαχαρη που λιώνει σε ένα μειγμα για κεικ θα καραμελώσει πιο σωστά στο ψήσιμο, θα λιώσει πιο γρήγορα και θα πάρει αμέσως όγκο το κέικ καρότου.
- Για να γίνει πολύ αφράτο, τρίψτε το καροτο σε λεπτό τριφτη.
- Όσο πιο ψιλοτριμμένο είναι το καροτο, τόσο πιο σωστά θα ομογενοποιηθεί, χωρίς πολύ ανακάτεμα.
- Βάζοντας μαυρη ζαχαρη στο κέικ καρότου, η γεύση απογειώνεται και το χρώμα θα γίνει λίγο πιο σκούρο εξαιτίας της μελάσας που περιέχει. Για πιο πλούσια γεύση και άρωμα λοιπόν, βάλτε και μαυρη ζαχαρη.
- Αυτή είναι η δική μου πρόταση για πιο νόστιμο κέικ καρότο.
- Σε περίπτωση που δεν έχετε μαυρη ζαχαρη βάλτε λευκή.
- Κοσκινίστε τα στερεά υλικά.
- Ρίξτε σταδιακά το αλευρι με το μιξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
- Για να γίνει αφράτο, μην ανακατέψετε πολύ ώρα το αλευρι με το υπόλοιπο μειγμα. Με το ανακάτεμα αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης κι αντί για αφράτο, θα βγει λασπωμένο και με λαστιχένια υφή.