Δεν θα πιστεύετε με τι υλικά έβαφαν τα αυγά οι γιαγιάδες μας – Χωρίς ίχνος χημικών!

από natasa

Ξεχάστε τις έτοιμες βαφές του εμπορίου, τα φακελάκια με τις χημικές σκόνες και τα τεχνητά χρώματα. Οι γιαγιάδες μας ήξεραν τον τρόπο να δίνουν στα Πασχαλινά αυγά εντυπωσιακό χρώμα – με υλικά που βρίσκονταν ήδη στην κουζίνα τους!

Το μυστικό βρίσκεται στη φύση

Τα παραδοσιακά Πασχαλινά αυγά δεν ήταν απλά… αυγά. Ήταν ένα τελετουργικό. Κάθε χρώμα είχε τη δική του φυσική πηγή και μάλιστα χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία – σε αντίθεση με τις σύγχρονες βαφές που πολλές φορές περιέχουν τοξικά συστατικά.

Δείτε με ποια υλικά έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας τις πιο φυσικές βαφές:

Κόκκινο με φλούδες από κόκκινο κρεμμύδι

Ναι, σωστά διαβάσατε! Οι φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια βράζονταν για αρκετή ώρα και δημιουργούσαν ένα φυσικό “ζουμί”, το οποίο έδινε στα αυγά ένα βαθύ, ρουμπινί κόκκινο χρώμα.

Υλικά:
  • 10-15 φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια

  • 1 λίτρο νερό

  • 2 κουταλιές ξύδι

  • Λευκά αυγά (για πιο έντονο χρώμα)

Εκτέλεση:
  1. Βάλε τις φλούδες σε κατσαρόλα με το νερό και βράσε για 30-40 λεπτά.

  2. Σούρωσε το υγρό και άφησέ το να κρυώσει ελαφρώς.

  3. Πρόσθεσε το ξύδι.

  4. Βάλε μέσα τα βρασμένα αυγά και άφησέ τα για 30 λεπτά ή και περισσότερο, ανάλογα με την ένταση που θες.

  5. Στέγνωσέ τα και γυάλισέ τα με λίγο λάδι!

Κίτρινο με κουρκουμά ή φλούδες λεμονιού

Ο κουρκουμάς, εκτός από σούπερ αντιοξειδωτικός, είναι και ένας τέλειος φυσικός χρωματικός παράγοντας. Σε συνδυασμό με λίγο ξύδι, δίνει ένα ζωντανό κίτρινο χρώμα.

Υλικά:
  • 2-3 κουταλιές της σούπας κουρκουμά

  • 1 λίτρο νερό

  • 2 κουταλιές ξύδι

  • Λευκά αυγά

Εκτέλεση:
  1. Βράσε τον κουρκουμά με το νερό για 10-15 λεπτά.

  2. Πρόσθεσε το ξύδι και ανακάτεψε καλά.

  3. Βάλε μέσα τα βρασμένα αυγά και άφησέ τα για τουλάχιστον 1 ώρα.

  4. Όσο περισσότερο τα αφήσεις, τόσο πιο έντονο το χρώμα!

Πράσινο με φύλλα σπανακιού ή μαϊντανού

Ένα γερό βράσιμο και τα αυγά αποκτούν μια απαλή, φυσική πράσινη απόχρωση. Θέλει υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο.

Υλικά:
  • 2 φλιτζάνια φύλλα σπανακιού ή μαϊντανού

  • 1 λίτρο νερό

  • 2 κουταλιές ξύδι

Εκτέλεση:
  1. Βράσε τα φύλλα σε νερό για 30-40 λεπτά.

  2. Σούρωσε και πρόσθεσε το ξύδι.

  3. Βάλε μέσα τα αυγά και άφησέ τα για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα για καλύτερο αποτέλεσμα.

Μπλε-μωβ με κόκκινο λάχανο ή μούρα

Το κόκκινο λάχανο δίνει εκπληκτικά χρώματα ανάλογα με το pH! Αν προσθέσεις ξύδι ή λεμόνι, το χρώμα αλλάζει από μπλε σε μοβ. Μαγεία από τη φύση!

Υλικά:
  • Μισό κεφάλι κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

  • 1 λίτρο νερό

  • 2 κουταλιές ξύδι

  • Λευκά αυγά

Εκτέλεση:
  1. Βράσε το λάχανο για 30 λεπτά.

  2. Σούρωσε το υγρό και άφησέ το να κρυώσει.

  3. Πρόσθεσε το ξύδι.

  4. Μούλιασε τα αυγά για 2-3 ώρες ή και παραπάνω για πιο σκούρο αποτέλεσμα.

Tip: Με λίγο λεμόνι το χρώμα γίνεται πιο μοβ, ενώ χωρίς αλλάζει σε γαλάζιο!

Καφέ με καφέ ή τσάι

Ο ελληνικός καφές, το χαμομήλι ή το μαύρο τσάι έδιναν στα αυγά μια ζεστή, γήινη απόχρωση – ιδανική για ένα πιο rustic look.

Υλικά:
  • 2 κουταλιές ελληνικού καφέ (ή 3 φακελάκια μαύρου τσαγιού)

  • 1 λίτρο νερό

  • 2 κουταλιές ξύδι

Εκτέλεση:
  1. Βράσε τον καφέ ή το τσάι για 10 λεπτά.

  2. Πρόσθεσε ξύδι και μούλιασε τα αυγά όσο θέλεις.

  3. Το αποτέλεσμα είναι rustic και σοφιστικέ!

Αν θέλετε να δώσετε φέτος στα Πασχαλινά σας αυγά μια νοσταλγική πινελιά και να αποφύγετε τα χημικά, δοκιμάστε τις παλιές αυτές συνταγές. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ