Οι αισθήσεις που επηρεάζονται από το ατμισμα σύμφωνα με νέα μελέτη
Το άτμισμα προωθείται ως μια καλή πρακτική που οδηγεί δυνητικά σε αποτελεσματική διακοπή του καπνίσματος. Ως συνήθεια όμως, έχει τεθεί στο στόχαστρο πολλές φορές και ειδικότερα όταν υιοθετείται από όλο και μικρότερες ηλικίες.
Μια νεότερη μελέτη αναδεικνύει ακόμα έναν τρόπο που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία, εκτός από την εμφάνιση διαβήτη και την πρόκληση τερηδόνας.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Otago, που δημοσιεύτηκε στο Appetite, οι αλλαγές που παρατηρούνται στις αισθήσεις θα μπορούσαν να αποτελούν μια απροσδόκητη παρενέργεια του ατμίσματος, και ειδικότερα στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης: «Οι αλλαγές αυτές συχνά συνδέονται με διατροφικές αλλαγές, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις του ατμίσματος μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα σε όσους δεν είναι πρώην ή νυν καπνιστές.
Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι η νικοτίνη ενισχύει την ενίσχυση των ερεθισμάτων, οπότε ελλείψει νικοτίνης οι γλυκές μυρωδιές μπορεί να φαίνονται λιγότερο ευχάριστες» αναφέρει σχετικά η Δρ Jessica McCormack, επικεφαλής συγγραφέας από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Otago.
Η μελέτη αφορούσε σε 213 άτομα άνω των 18 ετών από τη Νέα Ζηλανδία, που χρησιμοποιούσαν συσκευές ατμίσματος τακτικά, περιστασιακά ή ποτέ. Ανάλογα με τη χρήση κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ταξινομήθηκαν σε όσους άτμιζαν ή όσους δεν άτμιζαν.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, δοκίμασαν και μύρισαν διαφορετικές γεύσεις και αρώματα που διαχέονταν σε απλά υγρά διαλύματα: «Κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ευχαρίστηση και την ένταση των δειγμάτων μυρωδιάς και γεύσης και στη συνέχεια πέρασαν ένα απλό τεστ αισθητηριακής ανίχνευσης, όπου έπρεπε να μαντέψουν μεταξύ ενός απλού δείγματος νερού και της γεύσης/αρώματος σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση» διευκρινίζει η Δρ McCormack.
Σύμφωνα με την ίδια, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, καθώς όσοι δεν άτμιζαν, θεωρούσαν τις γλυκές μυρωδιές πιο ευχάριστες, σε σύγκριση με όσους άτμιζαν: «Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα μπορεί να είναι αιτία δυσλειτουργίας της όσφρησης και αλλαγής της γεύσης, αλλά οι μηχανισμοί που προκαλούν μείωση της όσφρησης στο κάπνισμα μπορεί να μην ισχύουν απαραίτητα στο άτμισμα.
Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι βρήκαμε μια διαφορά μεταξύ των όσων άτμιζαν και όσων δεν άτμιζαν, που συνάδει με μελέτες σε καπνιστές.
Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τους μηχανισμούς που εμπλέκονται σε αυτή την περίπτωση -σχετίζεται με τη χρήση αρωμάτων ή νικοτίνης ή με συνδυασμό και των δύο».
Όπως συμπληρώνει, «οι γλυκές γεύσεις ατμού είναι οι πιο δημοφιλείς, οπότε όσοι ατμίζουν μπορεί να εκτίθενται υπερβολικά σε αυτές».
ygeiamou.gr