Οι ειδικοί συστήνουν να ταΐζουμε τα μωράκια μας αποκλειστικά μέσω του θηλασμού τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους – ιδανικά για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Πρώτα από όλα, δυστυχώς, η άδεια μητρότητας συνήθως δεν διαρκεί για τόσο μεγάλο διάστημα. Έτσι, οι περισσότερες μητέρες αναγκάζονται να σταματήσουν τον θηλασμό στους έξι μήνες ή και νωρίτερα. Όμως σε όποια στιγμή και αν αποφασίσετε – ή αναγκαστείτε – να προχωρήσετε στον απογαλακτισμό του μωρού σας, το πιθανότερο είναι πως η διαδικασία θα σας προκαλέσει άγχος.
Τα μωρά δεν ικανοποιούν μόνο την ανάγκη τους για τροφή μέσω του θηλασμού. Μέσα από αυτόν έχουν την ευκαιρία να ακουμπήσουν πάνω στο δέρμα της μαμάς τους και να αισθανθούν τη ζεστασιά και τη φροντίδα της. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, μετατρέπεται στην μεγαλύτερή τους παρηγοριά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η διακοπή του πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί από άφθονο βρεφικό κλάμα!
Βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο
Όλα θα γίνουν πιο εύκολα αν γίνουν στην ώρα τους. Εφόσον έχετε το περιθώριο να περιμένετε, ξεκινήστε τη διαδικασία αφού δείτε τα σημάδια πως είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Μερικά από αυτά είναι να μπορεί να στηρίξει μόνο του το κεφαλάκι του, να μπορεί να καθίσει αν το βοηθήσετε, να εκφράζει ενδιαφέρον για το φαγητό σας και – ενίοτε – να παρατηρείτε αλλαγές στη συμπεριφορά του κατά την ώρα του θηλασμού.
Βρείτε την κατάλληλη στιγμή
Επιλέξτε μια ήρεμη περίοδο. Για παράδειγμα, μια μετακόμιση ή άλλη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά του θα περιπλέξει πολύ τη διαδικασία. Αν συναντήσετε υπερβολικά έντονες διαμαρτυρίες την πρώτη φορά που θα προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε ένα γεύμα μητρικού γάλακτος, αναβάλετέ το για λίγες μέρες.
Αφήστε το να αποφασίσει
Αν η αιτία του απογαλακτισμού είναι το γεγονός ότι το μωράκι σας μεγάλωσε αρκετά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αφήσετε την κατάσταση στα χέρια του. Με άλλα λόγια, συνεχίστε να το θηλάζετε όταν δείχνει πως το επιθυμεί, όμως σταματήστε να προσφέρετε το στήθος σας πριν σας το ζητήσει. Θα πάρει περισσότερο καιρό από άλλες τεχνικές, αλλά θα είναι πιο ανώδυνο τόσο για εκείνο όσο και για εσάς.
Μειώστε σταδιακά τον θηλασμό
Αυτή η στρατηγική είναι η καλύτερη και για τους δυο σας. Ξεκινήστε αφαιρώντας ένα – ένα τα γεύματα, σε βάθος ημερών ή εβδομάδων. Το πρώτο γεύμα που θα αφαιρεθεί μπορεί να είναι αυτό που σας βολεύει λιγότερο ή εκείνο που δείχνει να μην το αφορά και τόσο πολύ. Έτσι, τόσο το μικρούλι σας όσο και το σώμα σας θα έχουν περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Δεν θα γλιτώσετε μόνο τα κλάματα, αλλά και το «πετρωμένο» στήθος και τη μαστίτιδα. Αφήστε για το τέλος το αγαπημένο του γεύμα – συνήθως είναι το βραδινό.
Αλλάξτε το πρόγραμμα
Σε περίπτωση που έχει συνηθίσει να κοιμάται θηλάζοντας και δεν καταφέρνει να ησυχάσει χωρίς αυτό, δοκιμάστε να δώσετε σε κάποιον άλλο το μπουκάλι με το γάλα του τις πρώτες φορές. Δεν αποκλείεται η απουσία σας από το δωμάτιο την ώρα που ετοιμάζεται να κοιμηθεί να το βοηθήσει τις πρώτες μέρες. Αρκετά μωρά προσαρμόζονται πιο εύκολα αν η μετάβαση από το στήθος στο μπουκάλι ή την κούπα γίνει σε ένα περιβάλλον που δεν έχουν συνδέσει με τον θηλασμό, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
Κρατήστε το αγκαλιά
Η στερεά τροφή μπορεί να του προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει την ασφάλεια και τη σιγουριά που του προσφέρει η αγκαλιά σας. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι έρχεται αρκετά σε επαφή με το δέρμα σας και ότι περνάτε αρκετή ώρα κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο, ώστε να νιώθει την αγάπη σας όπως και πριν.
Αποσπάστε του την προσοχή
Ίσως το πουρεδάκι του δεν είναι αρκετό για να το κάνει να ξεχάσει την αγαπημένη του συνήθεια, όμως ένα νανούρισμα κατά τη διάρκεια του οποίου θα το κουνάτε ρυθμικά ή ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μπορεί να κάνει θαύματα!
Φροντίστε τον εαυτό σας
Δώστε σημασία στα σημάδια που στέλνει το σώμα σας. Αν αισθάνεστε έντονη πίεση στο στήθος, αντλήστε λίγο γάλα με το θήλαστρο – τόσο όσο χρειάζεται για να ανακουφιστείτε, ώστε ο οργανισμός σας να καταλάβει πως πρέπει να μειώσει την παραγωγή του γάλακτος. Και μην ξαφνιαστείτε αν μελαγχολήσετε λίγο και εσείς.
Ακόμη και αν ο θηλασμός έχει αρχίσει να σας κουράζει, εξακολουθεί να είναι μια στιγμή με μοναδική αξία για τη σύνδεσή σας με το μικρό σας. Το πιθανότερο είναι πως στην αρχή θα λείπει και σε εσάς τόσο όσο και σε εκείνο. Προσπαθήστε να θυμίζετε στον εαυτό σας πως είναι η στιγμή να… ανεξαρτητοποιηθεί ως προς αυτό και πως θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για άλλου είδους όμορφες στιγμές στην καθημερινότητά σας.