Το μωρό σας κλαίει και σας δίνει την εντύπωση ότι είναι έντονα στρεσαρισμένο, αφού πέρα από τα δάκρυά του τα μάτια του είναι κλειστά και τα χέρια του σε σφιγμένες γροθιές που μαρτυρούν την ένταση. Πιθανότατα να έχετε δοκιμάσει κάθε άλλη μέθοδο για να ηρεμήσει, όπως το να το θηλάσετε, να το κάνετε βόλτα με το καρότσι ή να το κουνήσετε ήπια, τραγουδώντας του για να χαλαρώσει. Ωστόσο, εκείνο δεν ηρεμεί κι εσείς καταφεύγετε στην πιπίλα.
Γιατί ηρεμούν με την πιπίλα;
Τα μωρά γεννιούνται με την έμφυτη ανάγκη να πιπιλίζουν, μιας και αυτή η κίνηση είναι το μόνο αντανακλαστικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως και να ελέγξουν. Τα νεογέννητα βασίζονται σε αυτό το σχεδόν «αντανακλαστικό πιπίλισμα» όχι μόνο για να τραφούν αλλά και γιατί καταπραΰνει την ένταση που μπορεί να αισθάνονται.
Μην μπορώντας να μιλήσουν για να ζητήσουν κάτι ή να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, στρέφονται στο πιπίλισμα ώστε να εκτονωθούν για αυτό και ενδέχεται να πιπιλίσουν την πιπίλα, τον αντίχειρα, το δάκτυλο ή το μπιμπερό.
Πότε πρέπει να πείτε «αντίο» στην πιπίλα;
Αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πιπίλες βοηθούν πράγματι τα μωρά να χαλαρώσουν, συστήνουν ότι θα η χρήση της θα πρέπει να περιοριστεί στα πρώτα δύο έτη ενώ μέχρι τα τέσσερα θα πρέπει να την έχει αποχαιρετήσει, για να αποφύγει μελλοντικά οδοντικά προβλήματα.
Πέραν τούτου, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες που να ορίζουν το χρονικό πλαίσιο της χρήσης της πιπίλας αλλά ούτε και συγκεκριμένοι τρόποι για να την απομακρύνετε. Ωστόσο, ένα πλάνο τριών ημερών που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε είναι το εξής:
Ημέρα 1η : Το πρωί όταν ξυπνήσει και το βράδυ πριν κοιμηθεί, αφιερώστε τριάντα δευτερόλεπτα, λέγοντάς του πόσο έχει μεγαλώσει και πώς σας φαίνεται έτοιμο να δοκιμάσει νέα πράγματα, που κάνουν τα μεγάλα παιδιά.
Τονίστε ότι πρόκειται για μια καλή ιδέα και ενημερώστε το ότι σε τρεις ημέρες θα σταματήσει να χρησιμοποιεί την πιπίλα. Ενθαρρύνετέ το να ενθουσιαστεί, μιας και αυτό είναι ένα θετικό σημάδι γιατί μεγαλώνει και γίνεται υπεύθυνο.
Ημέρα 2η : Επαναλάβετε την μικρή σας κουβέντα, πάλι δύο φορές μέσα στην ημέρα, αντικαθιστώντας το σημείο των τριών ημερών με το «αύριο», διατηρώντας οπτική επαφή και ήπιο τόνο.
Ημέρα 3η : Υπενθυμίστε στο μικρό σας ότι έφθασε η τρίτη ημέρα και μαζί της η στιγμή να πει «αντίο» στην πιπίλα του. Δοκιμάστε να αναζητήσετε μαζί τις πιπίλες σε ένα κυνήγι θησαυρού, ώστε η διαδικασία απομάκρυνσης να γίνει ομαλότερη και με λιγότερα κλάματα.
Ακόμα και αν αρνηθεί ή εναντιωθεί, μαζέψτε τις πιπίλες σε μια σακούλα και αφήστε τις έξω από την πόρτα για το «φορτηγό ανακύκλωσης».
Τρικ & Tips:
Ξεκινήστε την διαδικασία απομάκρυνσης της πιπίλας, αφαιρώντας την όταν βρίσκεται σε μια ήρεμη ψυχολογική κατάσταση και δεν την χρειάζεται πραγματικά.
Πείτε στο μικρό σας ότι κατά την διάρκεια της ημέρας η πιπίλα παραμένει στην κούνια, πράγμα όχι και τόσο δύσκολο, μιας και υπάρχουν πολλά πράγματα που θα το κρατήσουν απασχολημένο.
Όποια μέθοδο και να επιλέξετε, προετοιμαστείτε ψυχολογικά για ορισμένες δύσκολες στιγμές, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, όπου το μικρό σας θα κλαίει και θα ζητάει την πιπίλα του επίμονα. Εκείνες ακριβώς τις στιγμές, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην ενδώσετε.
Δείτε επίσης: 6 tips για να βοηθήσετε το μωρό σας στα πρώτα του γεύματα!