Καρυδόπιτα με σοκολάτα! Η αφράτη και εύκολη καρυδόπιτα με σοκολάτα που θα σας ξετρελάνει, ειδικά αυτή την παγωμένη μέρα που η διάθεση για γλυκό χτυπά κόκκινο…
Υλικά
500 γραμμ. ψιλοκομμένα καρύδια
250 γραμμ. βούτυρο φρέσκο
200 γραμμ. ζάχαρη
8 αυγά
200 γραμμ. φρυγανιά
4 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
75 ml κονιάκ
Για το σιρόπι
500 ml νερό
500 γραμμ. ζάχαρη
70 ml κονιάκ
1 βανίλια
1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκάλι
1 φλούδα πορτοκαλιού
Για το γλάσο σοκολάτας
250 γραμμ. βούτυρο
200 γραμμ. ζάχαρη άχνη
200 γραμμ. σοκολάτα σε δάκριά
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35 εκ. περίπου και το πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 4′ περίπου μέχρι να γίνει ένα λευκό και αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Βάζουμε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε για λίγο. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά σε σκόνη [φρυγανιά, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπέϊκιν πάουντερ] και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος θρυμματίζουμε και το καρύδι, πρέπει να είναι χονδροκομμένο. Προσθέτουμε το μείγμα στο μίξερ με το μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Βγάζουμε τη καρυδόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε μέσα στο ταψί στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι: Προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά μετά που θα κοχλάσει. Με μια μεγάλη κουτάλα σιροπιάζουμε σιγά σιγά την καρυδόπιτα. Αφήνουμε στην άκρη τη καρυδόπιτα να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει.
Για το γλάσο σοκολάτας: Σε ένα μπολ και πάνω σε νερό που βράζει (μπαίν μαρί) βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μαζί με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά για αφήνουμε 5-8 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και περιχύνουμε τη καρυδόπιτα. Σερβίρουμε την καρυδόπιτα με τριμμένο καρύδι.