Ένα παραδοσιακό Ελληνικό γλυκό. Μια συνταγή για γιαουρτόπιτασιροπιασμένη για να την απολαύσετε σκέτη, ή με φιλέ αμυγδάλου, ή με σαντιγί ή με παγωτό.
Υλικά
•3 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
•1/2 κ.γ. σόδα
•1 φλ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
•1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•1 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες
•4 αυγά
•1 καψουλίτσα βανίλια
•ελάχιστο αλάτι
Για το σιρόπι:
•2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•1 φλ. τσαγιού νερό
•1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού ή φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
1.Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέϊκιν πάουντέρ και τη σόδα και βάζετε το βούτυρο σε μεγάλο μπολ του μίξερ.
2.Χτυπάτε το βούτυρο μόνο του σε μεγάλη ταχύτητα για 2′. Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη, τη βανίλια, ελάχιστο αλάτι, ένα ένα τα κροκάδια των αυγών και τα χτυπάτε για 3-4′.
3.Κατεβάζετε τη ταχύτητα του μίξερ στο 1 και ρίχνετε διαδοχικά λίγο αλεύρι, λόγο γιαούρτι και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν. Όταν ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και το μείγμα γίνει λείο, σταματάτε το μίξερ και βάζετε σε άλλο μπολ τα ασπράδια των αυγών. Τα χτυπάτε στο μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα.
4.Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μείγμα της γιαουρτόπιτας και το ανακατεύετε πολύ απαλά από κάτω προς τα πάνω με το χέρι με τη βοήθεια μιας μαρίζ ή με μια σπάτουλα.
5.Το βάζετε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι Νο. 28, βάζετε το γλυκό σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο και το ψήνετε για 45 λεπτά.
6.Για το σιρόπι: Βράζετε τα 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη στο 1 φλ. τσαγιού νερό με το λεμόνι και όταν το γλυκό κρυώσει το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι [για περισσότερο σιρόπιασμα διπλασιάστε τη ποσότητα].
sintayes.gr