Ξεχάστε όσα ξέρατε: Γιατί δεν πρέπει να πλύνετε ξανά τα πιάτα με σφουγγάρι – Υπάρχει κίνδυνος

από natasa

Είναι επικίνδυνο!

Καθημερινά χρησιμοποιούμε όλοι στα σπίτια μας σφουγγάρια για το πλύσιμο των πιάτων. Τα σφουγγάρια μοιάζουν αθώα αλλά δεν είναι!

«Η σαλμονέλα και άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιβιώνουν καλύτερα στα σφουγγάρια… Ο λόγος είναι ότι τα σφουγγάρια δεν στεγνώνουν ποτέ», δήλωσε ο Trond Moretro, ερευνητής στο Nofima, ένα νορβηγικό ινστιτούτο έρευνας τροφίμων.

«Ένα και μόνο σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων από τον πληθυσμό του πλανήτη Γη», δήλωσε ο Moretro, συγγραφέας της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology.

Και ενώ πολλά βακτήρια δεν είναι επιβλαβή, εκείνα που είναι, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να μεταφερθούν από τα σφουγγάρια στα χέρια, στις επιφάνειες και σε άλλα αντικείμενα, οδηγώντας πιθανώς, σε ασθένειες.

«Το σφουγγάρι είναι υγρό και συσσωρεύει υπολείμματα τροφής που αποτελούν, επίσης, τροφή για τα βακτήρια, οδηγώντας σε ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν τα σφουγγάρια τους δεν είχε μεγάλη σημασία όσον αφορά την ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να αποφύγουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα σφουγγάρια, εφόσον αυτά δεν αντικαθίστανται καθημερινά», είπε ο ερευνητής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκεντρώθηκαν σφουγγάρια από τις κουζίνες 20 κατοίκων της Πορτογαλίας, αλλά και 35 βούρτσες και 14 σφουγγάρια από άτομα που κατοικούν στη Νορβηγία.

Όλα τα πορτογαλικά σφουγγάρια χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των πιάτων και 19 από τα 20 χρησιμοποιούνταν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα. Από τις βούρτσες που συλλέχθηκαν στη Νορβηγία, 32 από τις 35 χρησιμοποιήθηκαν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, ενώ μικρότερη ήταν η χρήση των σφουγγαριών.

Δεν βρέθηκαν παθογόνα βακτήρια στις βούρτσες ή στα σφουγγάρια. Ωστόσο, τα συνολικά επίπεδα βακτηρίων ήταν χαμηλότερα στις χρησιμοποιημένες βούρτσες από ό,τι στα σφουγγάρια.

Όταν οι ερευνητές προσέθεσαν το βακτήριο της σαλμονέλας, διαπίστωσαν πως υπήρξε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης στις βούρτσες που στέγνωναν το βράδυ. Άρα η βούρτσα είναι λιγότερο επικίνδυνη!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy