«Δύο χρονιά μετά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς»
Σε μία συγκλονιστική εκτίμηση για τον εμβολιασμό προχώρησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 21o Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.
Ο καθηγητής, ο οποίος τελεί χρέη προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, τόνισε ότι δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και με τη γνώση που έχει αποκτήσει πλέον η επιστημονική κοινότητα, είμαστε κοντά στον τον έλεγχο της, σημειώνοντας ωστόσο ότι το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ταυτόχρονα εκτίμησε πως με τους εμβολιασμούς αποφύγαμε 39.000 θανάτους από COVID-19.
Ταυτόχρονα εκτίμησε πως «το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί από τα εμβόλια και την ικανότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων».
«Ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο» σημείωσε.
Ο καθηγητής τόνισε ότι «δύο χρονιά μετά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς» σημειώνοντας πως «μέτρα που διευκολύνουν τον καλό αερισμό και αυξάνουν ποιότητα του αέρα περιορίζουν τη διασπορά». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο εμβολιασμός επηρέασε καταλυτικά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το ΕΣΥ έχει μεγάλες ανάγκες για λοιμωξιολόγους, οι οποίοι έδωσαν μεγάλες μάχες κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, «Το 30% των ιατρικών πράξεων την περίοδο της πανδημίας αφορούσε σε περιστατικά διαχείρισης από τη συγκεκριμένη ειδικότητα», είπε.
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας αναφέρθηκε από την πλευρά του στις ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις, τονίζοντας ότι αποτελούν το επόμενο μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της επιδημίας σημειώθηκε «έκρηξη» λοιμώξεων από πολυανθεκτικά ενδονοσοκομειακα μικρόβια και μεγάλη επιδείνωση στον αριθμό των λοιμώξεων. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.