Αυτή η συνταγή γίνεται με απλά υλικά και είναι ιδανική για την περίοδο της νηστείας
Υλικά
Για τη ζύμη
750 γρ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ή ένα κύβο φρ. μαγιάς 25 γραµ.)
2 πρέζα/ες ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 1½ -2 φλ.)
Για τη γέμιση
3 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια
1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
Αλάτι
2 χρωματιστές πιπεριές
1/4 φλ. ελαιόλαδο
Λίγες ψιλοκομμένες ελιές
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε πρώτα το σκληρό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη.
Πασπαλίζουμε με την ξερή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στην γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς).
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε-ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα.
Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Βάζουμε μέσα τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ.
Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή καθαρό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης για την πίτσα σπιτική.
Κόβουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις ψιλοκόβουμε σε καρέ.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιπεριές σε καρέ.
Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου.
Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.
Ραντίζουμε με λίγο λάδι όλη την επιφάνεια της ζύμης
Πάνω στην ζύμη για τη πίτσα βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και προαιρετικά τις πιπεριές και τις ελιές. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια ντομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.
Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη λαδένια.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου, για 40′ περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η νηστίσιμη πίτσα.