Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια σπουδαία εφεύρεση που μας διευκολύνει πολύ όταν θέλουμε να ζεστάνουμε φαγητό, σε μόλις λίγα λεπτά. Παρόλα αυτά, εκπέμπει ακτινοβολία και μπορεί να αλλοιώσει τη σύσταση ορισμένων τροφών, μετατρέποντάς τις σε επικίνδυνες για την υγεία μας.
Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές δεν θα έπρεπε ποτέ να ξαναζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων:
1. Ρύζι
Αν έχετε αφήσει εκτός ψυγείου για ώρες και θέλετε να το ζεστάνετε πάλι στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν είναι τόσο καλή ιδέα, μιας και μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Η σύσταση του ρυζιού ευνοεί πολύ την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, για αυτό και θα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο.
2. Μπρόκολο
Δεν είναι ότι είναι επικίνδυνο να ξαναζεστάνετε μπρόκολο, αλλά δυστυχώς χάνει τα θρεπτικά του συστατικά κατά 97% όταν θερμαίνεται, οπότε δώρον άδωρον.
3. Πατάτες
Οι πατάτες περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου που μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας, και ειδικά όταν ξαναζεσταίνονται μπορεί να γίνουν τοξικές. Το ίδιο ισχύει και όταν αφήνονται μαγειρεμένες πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε να τις ζεστάνετε ξανά οπωσδήποτε, επιλέξτε τον κανονικό φούρνο που σκοτώνει τα βακτήρια.
4. Κοτόπουλο
Μια τροφή που ευνοεί την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, οπότε δεν πρέπει να αφήνεται εκτός ψυγείου και να ζεσταίνεται πάλι σε φούρνο μικροκυμάτων. Εκτός αυτού όμως, ακόμα και στο ψυγείο να έχει μπει, το ζέσταμα προκαλεί αλλοίωση της σύστασης της πρωτεΐνης που περιέχει, με αποτέλεσμα να έχετε πιθανώς δυσάρεστα προβλήματα πέψης αργότερα.
5. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι ευάλωτα στην ανάπτυξη διαφόρων βακτηρίων που μπορεί να μας φέρουν πόνο στο στομάχι και άλλα θέματα, επομένως δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται. Αν θέλετε λοιπόν να φάτε μανιτάρια που έχουν περισσέψει, καταναλώστε τα κρύα κατευθείαν από το ψυγείο. Προσοχή μην ξεχάσετε λοιπόν να αφαιρέσετε μανιτάρια που τυχόν έχει η πίτσα που θέλετε να ξαναζεστάνετε.
6. Σπανάκι και φυλλώδη λαχανικά
Εκτός από το ότι χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά όταν ζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων, έρευνες έχουν δείξει ότι αλλοιώνεται η σύστασή τους και γίνονται τοξικά και καρκινογόνα.
7. Βραστά αυγά
Τα αυγά όταν ζεσταίνονται συσσωρεύεται ατμός και μπορούν στην κυριολεξία να εκραγούν. Μάλιστα, η έκρηξη αυτή μπορεί να γίνει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά αργότερα στα χέρια σας ή στο στόμα σας.
8.Επεξεργασμένο κρέας
Όλων των ειδών επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά περιέχουν συντηρητικά και χημικές ουσίες, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο επιβλαβείς για την υγεία μας όταν ξαναζεσταθούν. Επομένως αν θέλετε μακροπρόθεσμα να μην έχετε θέματα υγείας, αποφύγετε την κατανάλωσή τους γενικότερα.
9. Καυτερές πιπεριές
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται οι καυτερές πιπεριές, μιας και η καυτερή ουσία που περιέχουν διαχέεται στον αέρα και μπορεί να μας κάψει τα μάτια και το λαιμό, δημιουργώντας αναπνευστικά προβλήματα.
10. Τροφή που έχει ήδη ξαναζεσταθεί
Τέλος, οποιαδήποτε τροφή ξαναζεσταίνεται και δεύτερη ή τρίτη φορά και ειδικά σε φούρνο μικροκυμάτων, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια για τον οργανισμό μας.
Πηγή: ligoapoola.gr