Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για μια νέα πανδημία
Ένα πρωτοποριακό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον για να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους πανδημίας που προέρχονται από τα ζώα.
Το μοντέλο, το οποίο αξιοποιεί μηχανική μάθηση, δεν περιορίζεται μόνο στα χαρακτηριστικά των ξενιστών, αλλά λαμβάνει υπόψη και τη γενετική των ιών και τη γεωγραφική κατανομή των ειδών, προσφέροντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πιθανή εξάπλωση μελλοντικών επιδημιών.
Μεταξύ των ζώων που εντοπίστηκαν ως πιθανοί φορείς ιογενών απειλών είναι οικιακά κατοικίδια όπως οι γάτες και οι σκύλοι, γεγονός που εγείρει προβληματισμούς για τη δημόσια υγεία.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στους ιούς της ευλογιάς, όπως ο mpox, και ανέδειξαν περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η ισημερινή Αφρική και ο Αμαζόνιος, όπου η βιοποικιλία και οι χαμηλοί δείκτες εμβολιασμού συνδυάζονται επικίνδυνα. Ανάμεσα στα είδη που ξεχώρισαν ως δυνητικοί ξενιστές είναι τρωκτικά, νυφίτσες, βίδρες, αλλά και ρακούν, ενώ εντυπωσιακά οι αρουραίοι αποκλείστηκαν, λόγω αποδεδειγμένης ανθεκτικότητάς τους στον ιό.
Η καθηγήτρια Stephanie Seifert τόνισε πως τρία στα τέσσερα νέα στελέχη ιών που πλήττουν τον άνθρωπο προέρχονται από τα ζώα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη. Η ομάδα ελπίζει ότι το νέο αυτό μοντέλο θα συμβάλει στην καθοδήγηση των επιστημονικών ερευνών και των δειγματοληπτικών προσπαθειών σε περιοχές υψηλού κινδύνου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη μιας νέας παγκόσμιας κρίσης υγείας.