Πώς ξαλμυρίζουμε σωστά τον μπακαλιάρο – Το συχνό λάθος που κάνουμε

από natasa

Ο παστός μπακαλιάρος είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά εδέσματα, ειδικά την 25η Μαρτίου και σε διάφορες νηστίσιμες περιόδους.

Ωστόσο, για να πετύχουμε τη σωστή γεύση και υφή, το ξαλμύρισμα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της προετοιμασίας του. Πολλοί, όμως, κάνουν ένα συχνό λάθος, που επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και τη μαγειρική του επιτυχία.

Τα βασικά βήματα για σωστό ξαλμύρισμα

1. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια

Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια κομμάτια. Έτσι, το αλάτι φεύγει πιο εύκολα και ομοιόμορφα.

2. Ξεπλένουμε καλά από την εξωτερική αλμύρα

Πριν βάλουμε τον μπακαλιάρο στο νερό, τον ξεπλένουμε καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε το επιφανειακό αλάτι.

3. Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε μεγάλο μπολ με άφθονο νερό

Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε αρκετό νερό, ώστε το αλάτι να διαλυθεί σωστά. Αν το νερό είναι λίγο, δεν θα απορροφήσει το αλάτι αποτελεσματικά.

4. Αλλάζουμε το νερό συχνά

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι δεν αλλάζουν το νερό αρκετά συχνά. Για σωστό ξαλμύρισμα, πρέπει να αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες. Ο μπακαλιάρος πρέπει να μείνει στο νερό για 24 έως 48 ώρες, ανάλογα με το πάχος του.

5. Διατηρούμε τον μπακαλιάρο στο ψυγείο

Ένα άλλο συχνό λάθος είναι ότι αφήνουμε τον μπακαλιάρο σε θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια του ξαλμυρίσματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση. Για να διατηρηθεί φρέσκος, πρέπει να τον βάζουμε στο ψυγείο, ιδανικά σε ένα μεγάλο μπολ με νερό.

6. Δοκιμάζουμε πριν το μαγείρεμα

Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ξαλμυριστεί σωστά, μπορούμε να κόψουμε ένα μικρό κομμάτι και να το δοκιμάσουμε. Αν εξακολουθεί να είναι πολύ αλμυρός, μπορούμε να τον αφήσουμε λίγες ώρες ακόμα στο νερό.

Τι να αποφύγετε – Το συχνό λάθος που κάνουμε

Πολλοί πιστεύουν ότι το ξαλμύρισμα μπορεί να γίνει πιο γρήγορα αν βάλουν τον μπακαλιάρο σε ζεστό ή χλιαρό νερό. Αυτό είναι λάθος, γιατί αλλοιώνει την υφή του ψαριού και το κάνει πιο σκληρό. Το σωστό είναι να χρησιμοποιούμε πάντα κρύο νερό και να έχουμε υπομονή.

Ο σωστός τρόπος για να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο απαιτεί χρόνο και προσοχή. Αν ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα και αποφύγουμε τα συνηθισμένα λάθη, θα έχουμε ένα ψάρι ζουμερό, με ιδανική γεύση και έτοιμο για να το απολαύσουμε τηγανητό ή πλακί.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ