Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί – Τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί

από natasa

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά ορεκτικά, γνωστά για την απαλή γεύση τους και το αρωματικό τους άρωμα.

Το όνομά τους προέρχεται από την τουρκική λέξη “yalancı”, που σημαίνει “ψεύτικος”, καθώς δεν περιέχουν κρέας, σε αντίθεση με τους κλασικούς ντολμάδες. Φτιαγμένα με τρυφερά αμπελόφυλλα και γέμιση από ρύζι, κρεμμύδια και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο, αποτελούν ένα νηστίσιμο και υγιεινό πιάτο.

Συχνά συνοδεύονται από χυμό λεμονιού ή δροσερό γιαούρτι και είναι ιδανικά τόσο για ορεκτικό όσο και για ελαφρύ γεύμα. Αυτή η λιτή αλλά πλούσια σε γεύση συνταγή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής κουζίνας, που βασίζεται στην απλότητα και την ποιότητα των υλικών.

Μια κλασική ελληνική συνταγή με αρωματικό ρύζι και μυρωδικά τυλιγμένα σε τρυφερά αμπελόφυλλα.

Υλικά (για περίπου 40-50 ντολμαδάκια)

  • 50 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1-2 φλιτζάνια ζεστό νερό

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία των αμπελόφυλλων

    • Αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
    • Αν είναι σε άλμη, τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
  2. Ετοιμασία της γέμισης

    • Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
    • Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
    • Ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
  3. Τύλιγμα των ντολμάδων

    • Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο, τοποθετούμε λίγη γέμιση στο κέντρο και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό, κλείνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
    • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε στρώσεις μέσα σε μια κατσαρόλα.
  4. Μαγείρεμα

    • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε ζεστό νερό ώστε να τα καλύψει ελαφρώς.
    • Τοποθετούμε ένα αναποδογυρισμένο πιάτο από πάνω για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.
    • Σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά.
  5. Σερβίρισμα

    • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με λίγο επιπλέον λεμόνι και ελαιόλαδο.
    • Συνοδεύονται ιδανικά με γιαούρτι ή σάλτσα ταχίνι.

Καλή επιτυχία! 🍋✨

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ