Όλα όσα μετέφερε στο Newsbomb.gr ο πατέρας Θωμάς που έζησε τον φονικό σεισμό του 1956 σε ηλικία 7,5 ετών στην Αμοργό
Εξακολουθεί να σείεται η γη στη Σαντορίνη αλλά και στην Αμοργό, οι κάτοικοι των νησιών εμφανίζονται βαθιά τρομοκρατημένοι, ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ οι ειδικοί εν μέρει συστήνουν ψυχραιμία εν μέρει κάνουν λόγο για την έλευση ενός ισχυρού σεισμού περίπου 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ασθενέστερου ωστόσο, του φονικού σεισμού του 1956.
Πρόκειται για τον σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ που ισοπέδωσε τη Σαντορίνη στις 9 Ιουλίου του 1956 με τραγικό απολογισμό 53 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Ο σεισμός είχε επηρεάσει και την Αμοργό, παρά το γεγονός ότι οι ζημιές στο εν λόγω νησί ήταν περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως σε παλαιά κτήρια που γκρεμίστηκαν.
Σεισμός του 1956 – «Τρόμος, σκόνη, ουρλιαχτά και βοή»
«Τρόμος, σκόνη παντού, ουρλιαχτά και απέραντη βοή», θυμάται για τον σεισμό του 1956 ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αθηνών, ο οποίος σε ηλικία 7,5 ετών έζησε την ισχυρή δόνηση στην Αμοργό. Ο ίδιος μίλησε στο Newsbomb.gr και μοιράστηκε τις αναμνήσεις του.
«Ήμουν παιδί και δεν ξέραμε καν τι σημαίνει σεισμός. Κοιμόμασταν όταν έγινε. Ήταν χάραμα της 9ης Ιουλίου του 1956. Γύρω στις 5 και κάτι άρχισε η γη να σείεται και πεταχτήκαμε όρθιοι. Ο πατέρας μου άρχισε να φωνάζει “σεισμός, σεισμός” και ζήτησε από τη μητέρα μου να μας πάρει και να βγούμε έξω από το σπίτι», είπε στο Newsbomb.gr ο πατέρας Θωμάς.
Συμπλήρωσε πως «το σπίτι μας ήταν κοντά στο κάστρο της Αμοργού και πράγματι, αμέσως βγήκαμε όλοι έξω. Αυτό που αντικρίσαμε δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου! Παντού σκόνη, στα αυτιά μου οι φωνές και τα ουρλιαχτά των κατοίκων. Απέραντος ο τρόμος! Πρώτη φορά ζούσαν όλοι κάτι τέτοιο. Η βοή που έφτανε στ’ αυτιά μας εκκωφαντική. Ήταν ανατριχιαστικό!
»Εκείνα τα χρόνια η περιοχή της Αμοργού που βρισκόταν το σπίτι μου ήταν πυκνοκατοικημένη. Ο κόσμος είχε τρομάξει πρωτόγνωρα. Είδαμε να έχει πέσει ένα κομμάτι του τοίχου του κάστρου, ωστόσο στο νησί δεν καταγράφηκαν σπουδαίες ζημιές, πέραν από κάτι παλαιά και ακατοίκητα σπίτια. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως στην Αμοργό δεν θρηνήσαμε θύματα. Καμιά σχέση με τη Σαντορίνη, που εξαιτίας του σεισμού έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Το νησί μας είναι βράχος, έχει στέρεο έδαφος και δεν συγκρίνεται με της Σαντορίνης, όπου εκεί είναι τόσο “μαλακό” με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν τα πάντα».
Ο στρατός έστειλε σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα στους πληγέντες του σεισμού
Ο πατέρας Θωμάς θυμήθηκε πως «αμέσως μετά τρέξαμε όλοι στις πλατείες. Εκεί μείναμε για ώρα. Από το κρατικό ραδιόφωνο πληροφορούμασταν τις ειδήσεις. Πληροφορούμασταν τα όσα είχαν γίνει στη Σαντορίνη και θυμάμαι τους συντοπίτες μου να μένουν με ανοιχτό το στόμα. Σύντομα πέταξαν πάνω από την Αμοργό στρατιωτικά αεροπλάνα και έριξαν σκηνές αλλά και τρόφιμα καθώς και φάρμακα. Οι νησιώτες έστησαν τις σκηνές για να μείνουν μέχρι να ηρεμήσει η οργή του Εγκέλαδου. Εμείς όμως, οικογενειακώς, μείναμε σε σκηνή μονάχα μία μέρα. Θυμάμαι πως μεταφερθήκαμε στο χωράφι που είχαμε. Εκεί υπήρχε μια αγροκατοικία που έγινε το σπίτι μας για περίπου ενάμιση μήνα. Η μητέρα μου μας πρόσεχε, διότι ο πατέρας μου απουσίαζε από το πρωί έως το βράδυ. Ήταν, βλέπετε, φούρναρης και ολημερίς ήταν στον φούρνο για να έχουν οι νησιώτες ψωμί».
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τσουνάμι εξαιτίας του σεισμού
Αμέσως μετά, ο πατέρας Θωμάς περιέγραψε στο Newsbomb.gr την εικόνα της θάλασσας όταν σηκώθηκε τσουνάμι. «Μετά τον σεισμό, ο παπάς της ενορίας μάς ζήτησε να μπούμε μέσα στον ιερό ναό και να απευθύνουμε δέηση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ήταν λάθος του. Δεν έπρεπε να μπούμε σε κλειστό χώρο, αλλά να παραμείνουμε έξω. Την ώρα λοιπόν, που ήμαστε μέσα στον ναό ακούστηκε η φωνή μιας γυναίκας να μας λέει να βγούμε έξω γιατί η θάλασσα είχε αποτραβηχτεί προς τα μέσα. Είχε μόλις αρχίσει να σχηματίζεται το παλιρροιακό κύμα. Πράγματι, βγήκαμε έξω και δεν θα ξεχάσω ποτέ μου αυτό που είδα. Είχε φανεί ξηρά εκεί που μέχρι πρότινος υπήρχε θάλασσα. Το τσουνάμι είχε ύψος 25 μέτρα και έφτασε μέχρι την Πάτμο αλλά και τη Σμύρνη. Ήταν τρομακτικό!»
Στη Σαντορίνη όλες οι γυναίκες φορούσαν μαύρα
Στη συνέχεια, ο πατέρας Θωμάς περιέγραψε μιλώντας στο Newsbomb.gr πως λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 13 ετών μεταφέρθηκε στη Σαντορίνη για να φοιτήσει σε σχολείο του νησιού. «Είχαν περάσει 6 χρόνια από τον σεισμό και ακόμη το νησί δεν είχε ανακάμψει. Υπήρχαν συντρίμμια και ερείπια, είχαν πέσει μέχρι και οι εκκλησιές, ενώ είχαν μόλις ξεκινήσει τα κτίζονται κτήρια βάσει αντισεισμικού μοντέλου. Αυτό όμως που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ήταν οι μαυροφορεμένες γυναίκες. Σχεδόν όλες οι γυναίκες φορούσαν μαύρα διότι είχαν μετρηθεί 53 νεκροί. Όπως καταλαβαίνετε, για μια μικρή νησιωτική κοινωνία, αυτός ο αριθμός δεν είναι μικρός, ενώ το πένθος ήταν αβάστακτο».
Αναφορικά με το μπαράζ των σεισμών που πλήττει τις Κυκλάδες τις τελευταίες μέρες, ο πατέρας Θωμάς είπε πως «κάθε μέρα προσευχόμαστε να μην γίνει κάνα κακό. Να ηρεμήσει η γη και να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους».