Σχεδόν 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά παιδικού άσθματος κάθε χρόνο μπορεί να οφείλονται σε έναν ατμοσφαιρικό ρύπο που σχετίζεται με την κυκλοφορία, ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σημαντικό στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Η μελέτη είναι η πρώτη που εκτιμά την επιβάρυνση των κρουσμάτων παιδιατρικού άσθματος που προκαλούνται από αυτόν τον ρύπο σε περισσότερες από 13.000 πόλεις από το Λος Άντζελες έως τη Βομβάη.
“Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του αζώτου θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στις αστικές περιοχές”, δήλωσε η Susan Anenberg, συν-επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου και καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington. “Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καθαρός αέρας πρέπει να αποτελεί κρίσιμο μέρος των στρατηγικών που αποσκοπούν στη διατήρηση της υγείας των παιδιών”.
Η Anenberg και οι συνάδελφοί της μελέτησαν τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου στο έδαφος, ή NO2, ενός ρύπου που προέρχεται από τις εκπομπές των καυσαερίων των οχημάτων, των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Παρακολούθησαν επίσης νέες περιπτώσεις άσθματος που αναπτύχθηκαν σε παιδιά από το 2000 έως το 2019. Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών των πνευμόνων.
Ακολουθούν ορισμένα βασικά ευρήματα της μελέτης:
Από τα εκτιμώμενα 1,85 εκατομμύρια νέα παιδιατρικά περιστατικά άσθματος που αποδίδονται στο NO2 παγκοσμίως το 2019, τα δύο τρίτα εμφανίστηκαν σε αστικές περιοχές.
- Το κλάσμα των περιπτώσεων παιδιατρικού άσθματος που συνδέονται με NO2 σε αστικές περιοχές μειώθηκε πρόσφατα, πιθανώς λόγω των αυστηρότερων κανονισμών για τον καθαρό αέρα που έχουν θεσπιστεί από χώρες με υψηλότερο εισόδημα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
- Παρά τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο βρώμικος αέρας, και ιδίως η ρύπανση από ΝΟ2, αυξάνεται στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
- Τα παιδιατρικά περιστατικά άσθματος που συνδέονται με τη ρύπανση NO2 αποτελούν μεγάλη επιβάρυνση της δημόσιας υγείας για τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.
Μια προηγούμενη μελέτη των ερευνητών του GW διαπίστωσε ότι το NO2 συνδέεται με περίπου το 13% της παγκόσμιας παιδιατρικής επιβάρυνσης από άσθμα και έως και το 50% των περιπτώσεων άσθματος στις 250 πολυπληθέστερες πόλεις παγκοσμίως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Mάσκα προσώπου με καφέ και κακάο για λαμπερή επιδερμίδα
- Πώς θα δώσετε στο παιδί σας το κίνητρο να μελετήσει για το σχολείο
- Δώστε τέλος στην αϋπνία με 4 απλούς και φυσικούς τρόπους
- Το έξυπνο κόλπο για να ξεφλουδίζετε εύκολα τα αυγά
- Πώς τα παζλ βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών
Συνολικά, το κλάσμα των παιδιατρικών περιπτώσεων άσθματος που συνδέονται με το ΝΟ2 μειώθηκε από 20% το 2000 σε 16% το 2019. Αυτά τα καλά νέα σημαίνουν ότι ο καθαρότερος αέρας στην Ευρώπη και σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλα οφέλη για την υγεία των παιδιών, ιδίως εκείνων που ζουν σε γειτονιές κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, τόσο σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα όσο και σε μέρη του κόσμου που εξακολουθούν να αγωνίζονται να περιορίσουν τις επιβλαβείς εκπομπές από οχήματα και άλλες πηγές NO2, καταλήγουν οι ερευνητές.
Μια δεύτερη μελέτη της Veronica Southerland στο GW, του Anenberg και των συνεργατών τους διαπιστώνει ότι 1,8 εκατομμύρια επιπλέον θάνατοι μπορούν να συνδεθούν με την ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων μόνο το 2019. Αυτή η μελέτη μοντελοποίησης δείχνει ότι το 86% των ενηλίκων και των παιδιών που ζουν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε επίπεδα μικροσωματιδίων που υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
“Η μείωση των μεταφορών με ορυκτά καύσιμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους ενήλικες να αναπνέουν ευκολότερα και μπορεί να αποδώσει μεγάλα οφέλη για την υγεία, όπως λιγότερα κρούσματα παιδικού άσθματος και λιγότεροι θάνατοι”, δήλωσε ο Anenberg. “Ταυτόχρονα, θα μειώσει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε ένα υγιέστερο κλίμα”.