Γιατί το έφηβο παιδί μου κοιμάται τόσο αργά;

από natasa

Πολλοί γονείς παρατηρούν ότι οι έφηβοι κοιμούνται και ξυπνούν αργά, γεγονός που συχνά προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό.

Είναι όμως αυτό το φαινόμενο απλώς αποτέλεσμα της τεχνολογίας και της ανευθυνότητας ή μήπως υπάρχει μια βιολογική εξήγηση;

Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

Μελέτη που διεξήχθη από το Neuroscience Research Group στην Κολομβία ανέδειξε ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου των εφήβων είναι κυρίως βιολογική. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι κατά την εφηβεία υπάρχει μια καθυστέρηση περίπου δύο ωρών στην έναρξη του νυχτερινού ύπνου και στην ώρα αφύπνισης, λόγω ορμονικών παραγόντων. Η ωρίμανση της επίφυσης, του αδένα που παράγει τη μελατονίνη -την ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο και την αφύπνιση- επηρεάζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, κάνοντας τους εφήβους να κοιμούνται και να ξυπνούν αργότερα.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο των εφήβων

Η σχέση με τους συνομηλίκους

Η εφηβεία είναι ένα στάδιο έντονης κοινωνικής δραστηριότητας, όπου οι δεσμοί με τους συνομηλίκους είναι στο επίκεντρο. Αυτές οι σχέσεις επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής των εφήβων, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου τους.

Εφηβικοί έρωτες

Ο ρομαντισμός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ρουτίνα ύπνου. Οι έφηβοι συχνά βρίσκουν τη νύχτα ιδανική για να σκέφτονται το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει και να βιώνουν τα συναισθήματά τους.

Τεχνολογία

Η χρήση πολλών συσκευών, όπως κινητά και υπολογιστές, μπορεί να καθυστερήσει την ώρα του ύπνου. Η ψυχαγωγία μέσω της τεχνολογίας δεν επηρεάζει μόνο τον ύπνο αλλά μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Κατανόηση και υποστήριξη

Η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί οι έφηβοι μένουν ξύπνιοι τη νύχτα;» δεν είναι απλή, καθώς πολλοί παράγοντες, βιολογικοί και μη, παίζουν ρόλο. Είναι άδικο να χαρακτηρίζουμε τους έφηβους ως «ανεύθυνους» ή να υποθέτουμε ότι αντιδρούν επί τούτου.

Σε αυτήν την ταραχώδη φάση της ζωής τους, είναι πιο ωφέλιμο να δείχνουμε κατανόηση και υπομονή. Υπενθυμίζοντας τους τα όρια και τη σημασία της τήρησής τους, και μένοντας κοντά τους μέσω της συζήτησης και της στοργής, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν καλύτερα τον ύπνο τους και τη γενικότερη συμπεριφορά τους.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ