Όσοι έχουν πολύ μικρά παιδιά ξέρουν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να αφήσεις ένα νήπιο στον βρεφονηπιακό σταθμό χωρίς δράματα και φασαρίες, αλλά είναι και απαραίτητο – ειδικά για τους εργαζόμενους.
Παρ’ όλ’ αυτά, για να εξελιχθεί ομαλά, η διαδικασία αυτή έχει κάποιους κανόνες που, σύμφωνα με τη βρεφονηπιοκόμο Sharon Birch, δεν τηρούν όλοι οι γονείς κατά γράμμα.
«Το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών είναι πάντα δίπλα στους γονείς και κάνει το καλύτερο για τα παιδιά, λέει η Sharon, «αλλά πολλές φορές οι γονείς κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο δύσκολη». Η βρεφονηπιοκόμος δεν γκρινιάζει για να γκρινιάξει, αλλά έχει μερικά πολύ συγκεκριμένα παράπονα από μια λιγότερο προσεκτική μερίδα γονιών:
Δεν φέρνουν αλλαξιές για το παιδί
«Στο σταθμό τα παιδιά περνούν την ώρα τους παίζοντας ένα σωρό παιχνίδια με υλικά που… λερώνουν, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο», τονίζει, «και καλό είναι να έχουν όλα τα παιδάκια αλλαξιές για να μη μένουν με βρώμικα ή βρεγμένα ρούχα ώσπου να έρθει ο γονιός».
Δεν φεύγουν αμέσως
«Είναι φυσιολογικό για ένα τόσο μικρό παιδί να έχει άγχος αποχωρισμού», συνεχίζει, «αλλά για να μην εντείνουμε αυτό το άγχος καλό είνια να φεύγουμε, μόλις σιγουρευτούμε ότι το παιδί είναι στα ασφαλή χέρια του προσωπικού. Ο γονιός πρέπει να είναι σύντομος, γλυκός και καθησυχαστικός με το παιδί, ώστε να νιώσει ότι όλα είναι όπως πρέπει να είναι».
Φεύγουν στα κρυφά
«Από τη μία ο γονιός δεν πρέπει να μένει παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται στον χώρο, από την άλλη δεν είναι σωστό και να φεύγει πριν σιγουρευτεί ότι το παιδί του έχει καταλάβει τι συμβαίνει», συμπληρώνει η βρεφονηπιοκόμος, «αν γυρίσει το παιδί και δεν δει πουθενά τον γονιό του είναι πολύ πιθανό να νιώσει ανασφάλεια και επιπλέον άγχος. Ένας τρυφερός αποχαιρετισμός είναι απαραίτητος ώστε σιγά σιγά να αναπτύξει το παιδί τις απαραίτητες άμυνες στον αποχωρισμό»
Δεν αδειάζουν την τσάντα του παιδιού στο σπίτι
«Πολλές φορές βρίσκουμε στις τσάντες των παιδιών βρώμικα ρούχα από την προηγούμενη μέρα και άλλα πράγματα που θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί ή αντικατασταθεί», λέει με παράπονο η Sharon, «κάτι που μας φέρνει πάντα σε πολύ δύσκολη θέση».
Δεν ενημερώνουν ότι ένα παιδί είναι άρρωστο
«Συμβαίνει κάπου κάπου ένα παιδί να αδιαθετήσει όσο είναι στον σταθμό», επισημαίνει, «και αυτό να οφείλεται σε κάτι που είχε από την προηγούμενη μέρα, αλλά ο γονιός του δεν θεώρησε απαραίτητο να μας το πει. Ξέρουμε ότι για τους εργαζόμενους γονείς είναι δύσκολο, αλλά ένα άρρρωστο παιδί πρέπει να μένει σπίτι μέχρι να γίνει καλά».
Από το δημοτικό στο γυμνάσιο…Αλλάζοντας βαθμίδα εκπαίδευσης
Έρχονται αργοπορημένοι
«Σε όλους μπορεί να τύχει κάτι και ν’ αργήσουμε», λέει η βρεφονηπιοκόμος, «αλλά να μην ξεχνάμε πως για ένα μικρό παιδί δεν είναι καλό να μπαίνει στην τάξη όταν τα άλλα παιδάκια έχουν ήδη αρχίσει τις δραστηριότητες ούτε να περιμένει τον γονιό βλέποντας τα άλλα παιδάκια να φεύγουν με τους δικούς τους».