Η ερώτηση που θα μπορούσε να σε φέρει πιο κοντά με το έφηβο παιδί σου

από natasa

Η εφηβεία αποτελεί μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και αναζητήσεων για τον έφηβο και την οικογένειά του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι νέοι αντιμετωπίζουν φυσιολογικές σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές, καθώς και νέες κοινωνικές και συναισθηματικές εμπειρίες. Η εφηβεία σηματοδοτείται από την ανεξαρτησία από την οικογένεια, την εξερεύνηση της ταυτότητας και των ενδιαφερόντων τους, καθώς και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ταυτόχρονα, η εφηβεία μπορεί να είναι μια περίοδος πρόκλησης και ανασφάλειας, καθώς οι νέοι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους και ευθύνες. Οι γονείς και οι ενήλικες πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι στις ανάγκες των εφήβων τους και να τους παρέχουν την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής μεταβατικής περιόδου στη ζωή τους.

Τα παιδιά στην εφηβεία δεν θέλουν να μας μιλάνε, νιώθουν ότι δεν τα καταλαβαίνουμε και πώς δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Υπάρχει, όμως, μια φράση που μπορεί να μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά. Μια φράση που θα τους δείξει ότι ενδιαφερόμαστε, ότι θέλουμε να τα βοηθήσουμε και μας ενδιαφέρει η άποψή τους για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Becky Kennedy, χρειάζονται μόλις 15 δευτερόλεπτα– όσο κρατάει, δηλαδή, η ερώτηση που θα τους κάνουμε, για να νιώσουν τα έφηβα παιδιά μας ότι θα είμαστε εκεί ό,τι κι αν συμβεί.

Όπως λέει σε μια πρόσφατη ανάρτησή της, αρκεί να τα ρωτήσουμε “τι θα μπορούσα να κάνω κατά τη γνώμη σου ώστε να βελτιωθώ ως γονιός σου;”. Πριν καν σκεφτούν την απάντηση, θα νιώσουν ότι κάποιος τους βλέπει, τους καταλαβαίνει και ενδιαφέρεται για όσα έχουν να πουν. Θα νιώσουν σεβασμό και κατανόηση.

Κι αν φοβάστε ότι το παιδί θα δώσει μια ανούσια απάντηση, όπως “να μου δίνεις περισσότερα λεφτά κάθε μέρα”, τότε μην απογοητεύεστε. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, κάθε απάντηση είναι χρήσιμη. Κάθε απάντηση έχει κάτι να μας πει για το παιδί μας. Και κάθε απάντηση είναι αφορμή για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με το παιδί μας που θα μας δώσει πιο ουσιαστικές απαντήσεις. “Τι θα έκανες με τα περισσότερα χρήματα;”, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια ερώτηση-αφορμή για να μάθουμε για τα ενδιαφέροντά του, τις ανησυχίες του, τους φίλους του!

Δες το σχετικό απόσπασμα:

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy