Ίσως σου φανεί υπερβολικό, αλλά ακόμη και το πλυντήριο ρούχων χρειάζεται φροντίδα και τακτικό καθάρισμα. Ο καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Αφιέρωσε 10 λεπτά και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.
Αν νιώθεις ότι τα ρούχα σου δεν έχουν άρωμα λεβάντας, όπως θα έπρεπε, μπορεί να μη φταίει το απορρυπαντικό. Με το πέρασμα του χρόνου μαζεύονται χνούδια και βρωμιές από τα ρούχα στα τοιχώματα του πλυντηρίου. Αν μείνουν για καιρό στο εσωτερικό του πλυντηρίου σου, τότε αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα. Ένας ακόμα λόγος για αυτή τη μυρωδιά είναι και οι σαπουνάδες που εγκλωβίζονται στο λάστιχο της πόρτας.
Έτσι, λοιπόν, αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα, μούχλα και τα ρούχα πιθανότατα μυρίζουν πιο άσχημα όταν βγαίνουν, παρά όταν μπαίνουν στο πλυντήριο.
Πώς καθαρίζουμε τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων;
Δεν είναι απαραίτητο να διαθέτεις ειδικά καθαριστικά ούτε εργαλεία για να κάνεις το πλυντήριο σου να λάμπει. Φυσικά υλικά που σίγουρα υπάρχουν μέσα στην κουζίνα σου θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Τι θα χρειαστείς για να καθαρίσεις το πλυντήριο σου;
Βήμα 1ο
Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων- Κάδος
- 1 σφουγγάρι
- 2 κ/σ μαγειρική σόδα
- 1/4 της κούπας νερό
- 2 κούπες λευκό ξύδι
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το νερό με τη μαγειρική σόδα. Βάλε το μείγμα στο δοχείο που κανονικά θα έβαζες το απορρυπαντικό του πλυντηρίου και στη συνέχεια ρίξε το λευκό ξύδι.
Κλείσε την πόρτα του πλυντηρίου και αφού επιλέξεις ένα πρόγραμμα πολύ υψηλής θερμοκρασίας βάλτο σε λειτουργία. Ο συνδυασμός της μαγειρικής σόδας με το λευκό ξύδι, πολεμάει τα άλατα και εξαφανίζει κάθε ίχνος μούχλας. Εύκολο; Ο καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων και η απολύμανση του είναι μία πολύ απλή διαδικασία.
Αν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις φυσικά καθαριστικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απλό απορρυπαντικό ρούχων για να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία. Βάλε το απορρυπαντικό στη θήκη του πλυντηρίου σου και αφού επιλέξεις το ίδιο πρόγραμμα, βάλε το μπροστά με άδειο κάδο.
Με αυτόν τον τρόπο, θα σκοτώσεις όλα μικρόβια που βρήκαν καταφύγιο στο εσωτερικό του. Χρησιμοποίησε τώρα το καθαρό σφουγγάρι για να καθαρίσεις και το εξωτερικό του πλυντηρίου σου. Έτσι θα είναι πεντακάθαρο μέσα-έξω!
Βήμα 2ο
Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων- Θήκες πλύσης
Ένα ακόμη σημείο που χρειάζεται οπωσδήποτε καθάρισμα είναι οι θήκες πλύσης ή αλλιώς το συρταράκι του πλυντηρίου. Αφαίρεσε το και βάλε το σε μία λεκάνη με καυτό νερό.
Αφού μουλιάσει, ψέκασε το με ένα απλό σπρέι καθαρισμού πολλαπλών. Και εδώ καλές εναλλακτικές είναι η σόδα με το ξύδι αλλά και η χλωρίνη. Τρίψε καλά το συρταράκι, ώστε να φύγουν όλοι οι λεκέδες από απορρυπαντικό, άλατα και μούχλα. Πριν το βάλεις πίσω, σκούπισε το καλά με μία πετσέτα.
Τip: Αφού μουλιάσει το συρταράκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία παλιά αλλά καθαρή οδοντόβουρτσα ώστε να αφαιρέσεις τα υπολείμματα βρωμιάς ή μούχλας που πιθανότατα έχουν κολλήσει στο συρτάρι του πλυντηρίου σου.
Βήμα 3ο
Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων- Λάστιχα πλυντηρίου
Τα λάστιχα είναι πιθανότατα το πιο βρώμικο σημείο του πλυντηρίου ρούχων. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις αν έχουν χαλάσει ή αν υπάρχει μούχλα στο εσωτερικό τους.
Μετά, σε μία λεκάνη ανάμειξε ζεστό νερό και μία κούπα υγρό λευκαντικό με βάση τη χλωρίνη. Βούτηξε ένα βαμβακερό πανί μέσα στο μείγμα και με απαλές κινήσεις τρίψε το λάστιχο. Άφησε το να δράσει για 5-10 λεπτά και μετά καθάρισε το λάστιχο με μία μαλακή πετσέτα.
Extra tip: Mην ξεχνάς να καθαρίζεις το φίλτρο του πλυντηρίου με τρεχούμενο νερό κάθε 2-3 μήνες!
– Περισσότερα Tips για το κεφάλαιο “Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων”:
Σίγουρα δεν φανταζόσουν πόση βρωμιά μπορεί να μαζεύεται σε διάστημα μόλις λίγων μηνών. Αν ακολούθησες βήμα-βήμα τα παραπάνω βήματα,το πλυντήριο σου πρέπει να τρίζει από καθαριότητα! Δες παρακάτω μικρές καθημερινές συνήθειες που θα σε κάνουν να διατηρήσεις το πλυντήριο σου πεντακάθαρο για αρκετό καιρό.
✔Κάνε τακτικό έλεγχο στα λάστιχα του πλυντηρίου. Θυμάσαι εκείνη την κάλτσα που έχεις χάσεις εδώ και τρεις εβδομάδας; Δεν χάθηκε. Απλά θα χρειαστεί να ψάξεις λίγο καλύτερα. Mετά από κάθε πλύση μην ξεχνάς να κοιτάς τα λάστιχα, μήπως τυχόν έχει κολλήσει κάποιο μικρό ρούχο, όπως είναι τα εσώρουχα και οι κάλτσες. Τέλος, με ένα στεγνό πανί καθάρισε την περιοχή για να φύγει το νερό από τα τοιχώματα.
✔Μην κλείνεις την πόρτα με το που αδειάσεις τα ρούχα από το πλυντήριο. Άφησε ένα μικρό κενό ώστε να κυκλοφορήσει ο αέρας. Έτσι δεν θα παγιδεύσεις την υγρασία μέσα στον κάδο.
✔Μην αφήνεις τα βρεγμένα ρούχα μέσα στο πλυντήριο για μία αιωνιότητα. Φυσικά υπάρχουν μέρες που δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς και με το πλυντήριο. Αν έχεις μία τέτοια μέρα, απλά άφησε την πόρτα ανοιχτή, μέχρι να μπορέσεις να βγάλεις τα ρούχα από μέσα.
5 φυσικά καθαριστικά που θα κάνουν το σπίτι σας να λάμπει!