Υλικά Συνταγής
1/2 φλ. ζάχαρη καστανή
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ γαρύφαλλο
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1½ φλ. αλεύρι ολικής (ή σίκαλης)
1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
Εκτέλεση
Για τα νηστίσιμα κεκάκια πορτοκαλιού, βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε.
Τέλος, ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής με το μπέικιν και το ρίχνουμε μέσα στα υγρά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τις σταφίδες.
Ισομοιράζουμε σε λαδωμένα φορμάκια μιας χρήσης.
Από την ώρα που αναμειγνύουμε τις διογκωτικές ουσίες (μπέικιν και σόδα) με υγρό, ξεκινάει η δράση τους.
Γι’ αυτό, το μείγμα μας πρέπει να μπει άμεσα στο φούρνο, για να ολοκληρωθεί σωστά η διόγκωση.
Ψήνουμε τα κεκάκια στους 170 °C στις αντιστάσεις για 30΄. Αν ψήσουμε σε αέρα, στους 160 °C για 20-25΄.