Στα ενδεχόμενα λάθη των παιδιών, ως γονείς πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να τους εξηγούμε γιατί η συμπεριφορά τους ήταν λάθος και ποια είναι η σωστή. Αν αναγκάζουμε τα παιδιά να ζητούν συγγνώμη χωρίς καμιά επεξήγηση, τότε μιλάμε για μια ανειλικρινή δήλωση χωρίς καμιά συνειδητοποίηση και βέβαια χωρίς ουσιαστική αλλαγή.

Το να βοηθάμε λοιπόν τα παιδιά να σκεφτούν τα λάθη τους, το γιατί κάποιες συμπεριφορές είναι εκτός ορίων και τον αντίκτυπο που έχει η κακή τους συμπεριφορά στο άτομο που τη δέχεται είναι ίσως ο καλύτερος και πιο αποδοτικός τρόπος προσέγγισης της κατάστασης.

 

Τα σωστά βήματα προς τη συγγνώμη

Χαρακτηρίστε τη συμπεριφορά λανθασμένη

Πείτε ξεκάθαρα στο παιδί ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν σωστή. Εάν αγνοήσετε την κακή του συμπεριφορά, το παιδί θα νομίζει πως το να ενοχλεί έναν για παράδειγμα συμμαθητή του δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν έχει απαραίτητα αρνητικές συνέπειες. Επομένως, η συμπεριφορά αυτή θα διαιωνίζεται.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Πολλές φορές, τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να βελτιώσουν την κατάσταση και χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε το παιδί σας μιλώντας στην αρχή αντί για εκείνο. Πλησιάζοντας για παράδειγμα τον άλλο γονέα και εκφράζοντας τη λύπη σας και τη συγγνώμη σας για την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας.

Τα παιδιά μαθαίνουν από τους ενήλικες πώς να επανορθώνουν για τα λάθη τους και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν επίσης πως οι σχέσεις έχουν ρήξεις για τις οποίες όμως υπάρχουν πάντα λύσεις.

Διδάξτε στο παιδί την ενσυναίσθηση

Όταν ένα παιδί μαθαίνει ότι οι ενέργειές του προκάλεσαν σε ένα άλλο παιδί θλίψη ή θυμό, αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και καλύτερο αποτέλεσμα από το να επιβάλλαμε κάποια τιμωρία.

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει, πρώτον, ότι οι πράξεις του προκάλεσαν σε ένα άλλο παιδί στεναχώρια και ύστερα ξεκινήστε να το βάζετε στη διαδικασία να αναλάβει την ευθύνη και να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του.

Πάντα να περιβάλλετε το παιδί με αγάπη

Μην αφήνετε ποτέ το παιδί να αισθάνεται ότι δεν το αγαπάτε επειδή έκανε κάτι λάθος. Όταν το παιδί εκδηλώνει μια συμπεριφορά που δεν σας αρέσει, πείτε του για παράδειγμα: «Δεν μου αρέσει που πήρες το αυτοκίνητο όταν έπαιζε με αυτό ο αδερφός σου. Δεν παίρνουμε παιχνίδια από άλλους χωρίς να ρωτήσουμε. Ο αδερφός σου είναι λυπημένος. Πώς μπορείς να τον βοηθήσεις»;

Έτσι, θα διαχωρίσετε τη συμπεριφορά από τον χαρακτήρα του παιδιού και μαζί θα προσπαθήσετε να βρείτε πιο εύκολα και με ηρεμία, μια λύση.