10 tips για να τρώει το μωρό μας

από natasa

η μια μέρα τρελαίνεται για τη φρουτόκρεμα και την επόμενη δεν θέλει να τη βλέπει, μπροστά στα αγανακτισμένα μάτια της μαμάς και του μπαμπά που σκηνοθετούν ολόκληρο… show, προκειμένου να δουν το μικρό τους να τρώει μερικές μπουκιές. Σας θυμίζει κάτι; Δεν είστε οι μόνοι.

Το 20% με 50% των γονιών διαπιστώνουν την ύπαρξη μιας επιλεκτικής σχέσης των παιδιών τους με το φαγητό.

Αυτή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και είναι σίγουρα παροδικό. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή απέναντι στους μικρούς επαναστάτες της κουζίνας. Να και μερικά tips για να δείτε επιτέλους το φαγητό να καταλήγει στο στοματάκι του και στο… στομαχάκι του.

ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ

Αν το μικρό σας αποφεύγει το κουτάλι, σας δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει άλλο, ακόμη και αν σας φαίνεται ότι έχει φάει ελάχιστα. Εμπιστευτείτε το μωρό σας, είναι σίγουρο ότι αν πραγματικά πεινάει θα φάει. Σκεφτείτε ότι αν το πιέζετε, τότε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε να συνδέσει το τάισμα με την ένταση και τον εκνευρισμό.

ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΦΗ

Ακόμα και τα πολύ μωράκια έχουν προτιμήσεις. Σε μερικά αρέσει το αλεσμένο φαγητό, ενώ άλλα αγαπούν το finger food. Κάποια μπορεί να θέλουν μόνο περισσότερα υγρά για ένα διάστημα, και να απορρίπτουν τις στέρεες τροφές. Βρείτε την αγαπημένη του υφή και μην πέσετε στην παγίδα να του προσφέρετε junk food προκειμένου να το δείτε να τρώει.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΥΣ

Βοηθήστε το μωρό σας να συγκεντρωθεί στο φαγητό του. Σβήστε την τηλεόραση, απομακρύνετε τάμπλετ, παιχνίδια, βιβλία και αφήστε το να φάει απερίσπαστο

ΚΛΕΨΥΔΡΑ

Είναι πραγματικά δελεαστικό να αφήσετε τον μικρό επαναστάτη σας μπροστά στο πιάτο του για ώρες προκειμένου να φάει έστω μια μπουκιά. Μην το κάνετε. Το γεύμα δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20-30 λεπτά

ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Αφήστε το παιδί να δει, να μυρίσει, να αγγίξει το φαγητό του πριν το ετοιμάσετε και πριν του το προσφέρετε. Είναι καλό να γνωρίζει τι περιέχει το πιάτο του.

ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥΣ

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν τις στέρεες τροφές στην ηλικία των έξι μηνών. Άλλα το κάνουν νωρίτερα και άλλα αργότερα. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα ορόσημα ανάπτυξης. Πρέπει λοιπόν πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι η πιο κατάλληλη στιγμή να κάνει κάτι το μωρό σας είναι η στιγμή που θα είναι έτοιμο.

ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ, ΜΑΜΑ

Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τη σχέση που θα αναπτύξει με το φαγητό, αλλά και για την ψυχοκινητική του ανάπτυξη, να αφήνετε το μωράκι σας να προσπαθεί να φάει μόνο του. Από την ηλικία των 9 μηνών είναι έτοιμο να το κάνει. Αφήστε το να λερωθεί, η αίσθηση ανεξαρτησίας που θα το κυριεύσει είναι πολύ πιο σημαντική από μερικούς λεκέδες στο ρουχαλάκι του.

ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ

Κάποια παιδιά μπορεί να δοκιμάσουν μια τροφή 10 ή 15 φορές πριν τελικά το αγαπήσουν. Επιμείνετε και μετά την πρώτη απόρριψη. Συνεχίστε να το προσφέρετε, μαγειρέψτε το με διαφορετικό τρόπο ή προσθήκες, αφού βεβαιωθείτε ότι η άρνηση δεν οφείλεται σε κάποια αλλεργία.

ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ

Μη θεωρείτε πως το ότι το μωρό σας απορρίπτει την τροφή του, σημαίνει ότι απορρίπτει εσάς. Αν αντιδράτε με εκνευρισμό στην άρνησή του, του καθιστάτε σαφή τη δύναμη που εκείνο έχει πάνω σας. Ο λόγος που θέλετε το μωράκι σας να φάει, είναι για τη δική του υγεία και ευεξία και όχι για τη δική σας ευχαρίστηση.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ

Η δική σας δουλειά είναι να προσφέρετε την σωστή τροφή στο μωρό σας και η δική του είναι να την καταναλώσει, με γνώμονα την όρεξή του.

Τα παιδιά πάντα τρώνε όταν πεινάνε πραγματικά.

Από τη στιγμή που αναπτύσσονται σωστά και παίρνουν βάρος καταναλώνοντας (μικρές έστω) ποσότητες υγιεινών τροφών, δεν πρέπει να ανησυχείτε.

7 τρόποι για να φάει το παιδί μας περισσότερα φρούτα!

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy