611
Μια πίτα είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά μια γλυκιά και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο τέλεια κι εύκολη συνταγή για πορτοκαλόπιτα ακόμη και για τις γυναίκες που… δεν το έχουν πολύ με την κουζίνα ή απλά δεν προλαβαίνουν να σπαταλήσουν πολύ χρόνο!
Υγρά υλικά
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
- 100 πορτοκάλι
- 150 γρ. ηλιέλαιο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 3 αυγά
- 2 πορτοκάλια
Στερεά υλικά
- 20 γρ. μπέικιν
- 150 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. σιμιγδάλι
Για το σιρόπι
- 250 γρ. νερό
- 250 γρ. πορτοκάλι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον άερα.
- Λαδώνουμε μακρόστενο ταψί 30×20εκ. ή στρογγυλό 30 εκατ.
- Πρώτα, θα φτιάξουμε το σιρόπι για να κρυώσει.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση μετράμε 5 λεπτά βρασμού χωρίς να ανακατεύουμε το σιρόπι.
- Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
- Θα σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπεικιν παουντερ, το ψιλό σιμιγδάλι, το χοντρό σιμιγδάλι και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Χτυπάμε τα υλικά με μίξερ χειρός για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να φουσκώσουν τα αυγά και να αφρατέψουνε.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το λάδι, το γιαούρτι, τη μαρμελάδα πορτοκαλιού.
- Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με το μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
- Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα απλά να χαθούν τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά για 1 λεπτό όχι περισσότερο.
- Δεν θέλει πολύ χτύπημα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί
- Πρέπει να σταθεί για 5 λεπτά να ποτίσει καλά το σιμιγδάλι με την υγρασία της και να φουσκώσει ελαφρά το σιμιγδάλι.
- Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει ελαφρά από τα τοιχώματα.
- Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά ελέγχουμε το κέντρο της με ένα μαχαίρι.
- Όταν βγει στεγνό από ζύμη το μαχαίρι το γλυκό μας είναι έτοιμο.
- Αμέσως μόλις βγει καυτο το γλυκο το σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το κρύο σιρόπι για να ρουφήξει το σιμιγδάλι.
- Το σιμιγδάλι στο γλυκό ρουφάει σιγά σιγά το σιρόπι και θέλει τον χρόνο του.
- Αφήστε το γλυκο να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε κομμάτια.
Πηγή: Argiro.gr