Πορτοκαλόπιτα για τις αρχάριες: Εύκολη, χωρίς φύλλο, με γιαούρτι

από natasa

Μια πίτα είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά μια γλυκιά και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο τέλεια κι εύκολη συνταγή για πορτοκαλόπιτα ακόμη και για τις γυναίκες που… δεν το έχουν πολύ με την κουζίνα ή απλά δεν προλαβαίνουν να σπαταλήσουν πολύ χρόνο!

Υγρά υλικά

  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 100 πορτοκάλι
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 3 αυγά
  • 2 πορτοκάλια

Στερεά υλικά

  • 20 γρ. μπέικιν
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. σιμιγδάλι
Για το σιρόπι
  • 250 γρ. νερό
  • 250 γρ. πορτοκάλι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον άερα.
  2. Λαδώνουμε μακρόστενο ταψί 30×20εκ. ή στρογγυλό 30 εκατ.
  3. Πρώτα, θα φτιάξουμε το σιρόπι για να κρυώσει.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και την κανέλα.
  5. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  6. Από την ώρα που θα πάρει βράση μετράμε 5 λεπτά βρασμού χωρίς να ανακατεύουμε το σιρόπι.
  7. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
  8. Θα σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.
  9. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπεικιν παουντερ, το ψιλό σιμιγδάλι, το χοντρό σιμιγδάλι και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
  10. Βάζουμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  11. Χτυπάμε τα υλικά με μίξερ χειρός για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να φουσκώσουν τα αυγά και να αφρατέψουνε.
  12. Προσθέτουμε το ξύσμα, το λάδι, το γιαούρτι, τη μαρμελάδα πορτοκαλιού.
  13. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με το μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν.
  14. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
  15. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα απλά να χαθούν τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά για 1 λεπτό όχι περισσότερο.
  16. Δεν θέλει πολύ χτύπημα.
  17. Αδειάζουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί
  18. Πρέπει να σταθεί για 5 λεπτά να ποτίσει καλά το σιμιγδάλι με την υγρασία της και να φουσκώσει ελαφρά το σιμιγδάλι.
  19. Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει ελαφρά από τα τοιχώματα.
  20. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά ελέγχουμε το κέντρο της με ένα μαχαίρι.
  21. Όταν βγει στεγνό από ζύμη το μαχαίρι το γλυκό μας είναι έτοιμο.
  22. Αμέσως μόλις βγει καυτο το γλυκο το σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το κρύο σιρόπι για να ρουφήξει το σιμιγδάλι.
  23. Το σιμιγδάλι στο γλυκό ρουφάει σιγά σιγά το σιρόπι και θέλει τον χρόνο του.
  24. Αφήστε το γλυκο να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε κομμάτια.
Πηγή: Argiro.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy