Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του μωρού; Απολύτως. Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική, συναισθηματική, σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού σας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το παιδί σας θα μάθει το σώμα του και τον κόσμο, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις του για να το κάνει, ειδικά κατά το πρώτο έτος της ζωής του.
Θα μάθει τι σημαίνει το κάθε πράγμα και πως αισθάνεται όταν το αγγίζει. Τι σημαίνει ο ήχος του κάθε πράγματος ή ζωντανού οργανισμού. Τι θα συμβεί εάν δώσει ώθηση σε κάτι ή αν το τραβήξει. Θα μάθει να ανιχνεύει. Η εξερεύνηση είναι η καρδιά του παιχνιδιού, και στο μυαλό του παιδιού σας κάθε πείραμα μετράει, ακόμη και το να εκσφενδονίσει ένα μπολ με δημητριακά από το τραπέζι. Οι ειδικοί συνηθίζουν να λένε ότι το παιχνίδι είναι η εργασία των παιδιών.
Καθώς το παιδί σας μπαίνει στη νηπιακή ηλικία, τα παιχνίδια που θα επιλέγει θα γίνονται πιο ευφάνταστα και πολύπλοκα. Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί θα ασκεί βασικές δεξιότητες και προσόντα, όπως την ανεξαρτησία του, τη δημιουργικότητά του, την περιέργεια και την ικανότητά του να επιλύει προβλήματα.
Μπορεί επίσης το παιχνίδι να αποτελέσει σημαντικό τρόπο για να εξερευνήσει τα συναισθήματα και τις αξίες και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Πολύ πριν το παιδί σας αισθανθεί άνετα να μοιραστεί το αγαπημένο του παιχνίδι με τον αδελφό του, μπορεί να το προσφέρει σε μια κούκλα.
Τι είδους παιχνίδι είναι το καλύτερο για το παιδί;
Εξαρτάται από το στάδιο της ανάπτυξης. Δεδομένου ότι το παιχνίδι είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί το μωρό σας για να μάθει για τον κόσμο,τα προσόντα του που χρησιμοποιεί για το παιχνίδι είναι τα καλύτερα στοιχεία για την επιλογή των καταλληλότερων δραστηριοτήτων.
Για παράδειγμα, αν το μωρό είναι 3 μηνών μαθαίνει πώς να αρπάξει τα αντικείμενα, οπότε άφηστε το να παίξει με τα μαλακά παιχνίδια του. Εάν είναι στους 12 μήνες του, που διερευνά την αιτία και το αποτέλεσμα της κάθε πράξης, το παιχνίδι θα πρέπει να είναι μια απλή εκδοχή του να κρύβετε πράγματα και αυτό να επιδιώκει να τα βρεί κάτω από τραπέζια και καρέκλες.
Εδώ είναι μερικές οδηγίες για τους τύπους του παιχνιδιού που μπορεί να ενδιαφέρουν το μωρό σας περισσότερο σε διάφορα στάδια:
Παιχνίδια κοινωνικότητας για παιδιά
Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να συνεργάζεται με εσάς και να επικοινωνεί με οποιονδήποτε τρόπο. Τα βρέφη για να νιώσουν ότι επικοινωνούν μαζί σας επιθυμούν ένα χαμόγελο, μια ματιά ή ένα γέλιο. Τα μεγαλύτερα μωρά απολαμβάνουν παιχνίδια που βασίζονται στη σωματική επαφή και είναι πιο πολύπλοκα.
Παιχνίδι με αντικείμενα
Αγγίζοντας, χτυπώντας, δαγκώνοντας, ρίχνοντας, ωθώντας και γενικότερα μέσω του πειραματισμού με τα πράγματα ένα παιδί από 4 έως 10 μηνών μπορεί να νιώσει ευχαρίστηση.
Λειτουργικά παιχνίδια με μωρά
Η προσποίηση χρήσης οικείων αντικειμένων με τον κατάλληλο τρόπο, κάνοντας δηλαδή δραστηριότητες που να παραπέμπουν σε ενασχολήσεις της καθημερινότητας μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική για ένα παιδί από 12 έως 21 μήνών.
Συμβολικό παιχνίδι με μωρά
Αυτό το είδος του παιχνιδιού γύρω στην ηλικία των 2 ετών,δημιουργεί κάτι από το τίποτα. Το παιδί σας μπορεί να παίξει με ένα κουτί παπουτσιών σαν να ήταν ένα σχολικό λεωφορείο, κάνοντας θορύβους κινητήρα, για παράδειγμα.
Παιχνίδι ρόλων
Περίπου από τους 30 έως τους 36 μήνες το παιδί σας θα αρχίσει να αναλαμβάνει ρόλους, παίζοντας τον γιατρό, τον εκπαιδευτικό, ή τη μαμά που είναι τα πιο συνηθισμένα.
Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για το παιδί;
Η ηλικία του παιδιού θα πρέπει να είναι ο οδηγός σας για την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού. Για παράδειγμα, αν το παιδί είναι 2 μηνών θα χαρεί να παίξει με ένα κρεμαστό παιχνίδι πάνω από το κρεβατάκι του, ενώ αν είναι 15 μηνών χρειάζεται κάτι που να του προσφέρει περισσότερο ενθουσιασμό όπως μια παιδική κουζίνα.
Πώς μπορώ να κάνω το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του παιδιού μου παιχνίδι;
Σκεφτείτε το παιχνίδι ως κάτι περισσότερο από χρόνο παιχνιδιού. Παιχνίδι μπορεί να θεώρηθεί οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα εμπλουτισμένη με κέφι και χαρά. Για παράδειγμα όταν καθαρίζετε το σπίτι μπορείτε ταυτόχρονα να παίζετε και κρυφτό ή κυνηγητό με το παιδί σας ή ακόμα να τραγουδάτε και να χορεύετε. Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στις δουλειές σας για να νιώσει χρήσιμο.
Επίσης μιλήστε με το μωρό σας ενώ παίζετε και θα συμβάλετε στην ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων του. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τις δραστηριότητες και να ελέγχει την κατεύθυνση του παιχνιδιού. Μπορείτε να προτείνετε νέα πράγματα ή να υποβάλετε νέες επιλογές, αλλά το παιδί σας πρέπει να είναι το αφεντικό.
Γιατί είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία ακόμα και στα νεογέννητα