Μία ώρα την ημέρα δεν έβλαψε κανέναν, «και εγώ έβλεπα όταν ήμουν παιδί, δεν έπαθα τίποτα», «μα πρέπει να κάνω δουλειές και δεν έχω τι να το κάνω». Αυτές και άλλες τέτοιες ρήσεις χτίζουν το άλλοθι των γονιών απέναντι στα προσηλωμένα στις οθόνες βρεφικά προσωπάκια.
Ποιος πρέπει να είναι τελικά ο βαθμός «εισβολής» της τηλεόρασης στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών;
Έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαιτέρως αυξημένος στις μικρότερες ηλικίες. Οι επιστήμονες υγείας (παιδίατροι, διαιτολόγοι και λοιποί) έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πολύπλευρες αρνητικές επιδράσεις που έχει η πολύωρη παθητική παρακολούθηση της τηλεόρασης για την υγεία των παιδιών.
ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ
Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν κατηγορηματικά ότι μέχρι περίπου την ηλικία των 2 ετών, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν γνωστικά τι λέγεται στην τηλεόραση και να διαχειριστούν αυτές τις πληροφορίες.
Το αποτέλεσμα αυτό ήταν που ώθησε την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) να εκδώσει οδηγία σύμφωνα με την οποία παιδιά μικρότερα των δυο ετών δεν πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση. Μετά την ηλικία των 2 ετών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συνιστά τον περιορισμό της παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων έως και δύο ώρες ημερησίως.
Φυσικά, ανησυχίες διατυπώνονται και για την ποιότητα των παιδικών προγραμμάτων. Η παρακολούθηση της τηλεόρασης, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει συνδεθεί με προβλήματα ύπνου, παχυσαρκίας και συγκέντρωσης.
Τα μωρά έχουν πράγματι την ανάγκη να διαμορφώσουν τις ικανότητες προσοχής και συγκέντρωσης και δε μπορούν να το κάνουν σε ένα περιβάλλον θορυβώδες όπως αυτό που δημιουργεί η τηλεόραση.
ΚΛΕΙΣΤΗ ΟΘΟΝΗ
Το μωρό σας δεν θα αναζητήσει τον δικό του τηλεοπτικό χρόνο αν δεν έχει παρακολουθήσει τηλεόραση. Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Μην αφήνετε την τηλεόραση αναμμένη στο σπίτι στη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τη μουσική, μιλήστε στο μωρό σας, παίξτε μαζί του ή παρακινήστε το να παίξει με τα παιχνίδια του, σε περίπτωση που πρέπει να κάνετε δουλειές στο σπίτι.
Πείτε όχι ακόμη και στην «εκπαιδευτική τηλεόραση» σε αυτές τις ηλικίες.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ ΤΟ… ΜΕΤΡΟ
Αν καταφέρετε να μεγαλώσετε το μωρό σας σε τηλεοπτικό…κενό τον πρώτο χρόνο της ζωής του, θα σας είναι πολύ εύκολο να διατηρήσετε την πολυπόθητη ισορροπία ανάμεσα στον χρόνο τηλεθέασης και στις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητές του.
Θυμηθείτε ότι πρέπει να εφαρμόσετε συγκεκριμένο τηλεοπτικό ωράριο και να είστε επίμονοι στην τήρησή του. Επιλέξτε προγράμματα που ενδείκνυνται για την ηλικία του, δείτε τηλεόραση μαζί του και κουβεντιάστε αυτό που βλέπετε.
Είναι εντελώς φυσιολογικό να μην μπορείτε να ασχολείστε με το μωράκι σας παραγωγικά συνεχώς, όσο είστε σπίτι.
Αφήστε το να αυτοσχεδιάσει, να βρει τρόπους να απασχοληθεί, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και σίγουρα θα βγείτε και οι δύο κερδισμένοι.