Lockdown Vol.2: 4 τρόποι + 1 άσκηση για να επιβιώσεις

από natasa

Αποδοχή, ευγνωμοσύνη, εσωτερική εστίαση, βοήθεια. Τα 4 πιο βασικά στοιχεία για να διατηρήσεις την ψυχολογία σου σε όσο το δυνατό πιο υψηλά επίπεδα.

Ξεκίνησε με την αποδοχή, η οποία δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Αρχικά είναι σημαντικό να καταφέρεις να αποδεχτείς το νέο παρόν σου, όσο και αν αυτό σε δυσκολεύει. Ποια είναι η νέα πραγματικότητα για εσένα: στη δουλειά σου, στις σχέσεις σου, στην οικογένειά σου; Αποδέξου ότι για αυτή την περίοδο τα πράγματα -δυστυχώς- λειτουργούν και ενδεχομένως θα λειτουργούν για αρκετό καιρό ακόμα, με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχαμε, όλοι, μάθει.

SP

Αποδέξου την αβεβαιότητα. Αυτή που σε κάνει να ανησυχείς συνεχώς για τα πάντα – αλλά μην νιώθεις τύψεις για αυτό! Είναι εντάξει να ανησυχείς, είναι εντάξει να νιώθεις ανασφάλεια. Μην το κρίνεις. Αγκάλιασε την αβέβαιη αυτή συνθήκη και πες στον εαυτό σου ότι μπορεί να μην γνωρίζεις τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά όπως τα κατάφερες μέχρι τώρα έτσι θα κάνεις και αργότερα – ό,τι και να έρθει.

Συνέχισε με την ευγνωμοσύνη. Εστίασε όχι σε αυτά που σου λείπουν, που δεν έχεις, που δεν βλέπεις πια, που δεν υπάρχουν στη ζωή σου, αλλά σε όλα αυτά που ακόμα απολαμβάνεις, που ακόμα έχεις, που εξακολουθούν να ζουν μέσα σου ή μαζί σου και σε εξυπηρετούν, σου δίνουν ενέργεια, ζωή! Όσο εστιάζεις σε αυτά που έχεις, αντί για εκείνα που λείπουν γρήγορα θα συνειδητοποιήσεις ότι θα σε κάνουν να αισθάνεσαι περισσότερο γεμάτος, παρά άδειος!

Άσκηση Ευγνωμοσύνης

Επίλεξε ένα σημειωματάριο της επιλογής σου και κάθε πρωί που ξυπνάς, σημείωσε 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Μπορεί να είναι απλά, όπως το ότι ξύπνησες με καλή διάθεση ή ξεκούραστος, ή δεδομένα όπως το ότι έχεις την υγεία σου, δύο πόδια που σε πηγαίνουν όπου χρειάζεσαι, την αφή σου που σου επιτρέπει να αγγίζεις τους αγαπημένους σου με τρυφερότητα. Το βράδυ πριν πέσεις για ύπνο εξέτασε πώς αυτά για τα οποία νιώθεις ευγνώμων σήμερα, σε βοήθησαν να περάσεις την ημέρα σου και επανάλαβε ξανά το επόμενο πρωινό και κάθε μέρα από εδώ και πέρα.

Σε μία περίοδο που όλα μένουν στάσιμα, κοίταξε λίγο μέσα σου. Τί έχει αλλάξει σε σένα; Πώς εξελίχθηκες όλο αυτό το διάστημα; Για τί έχεις προσπαθήσει; Εστίασε στο τι βελτίωσες, τι ανακάλυψες μέσα σου, τι σου διδάσκει η κατάσταση που βιώνουμε και πώς θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις στη ζωή σου – τώρα και στο μέλλον. Όσο στάσιμα και αν φαίνονται τα πράγματα, τίποτα δεν μένει ίδιο, ούτε και εσύ! Κάνε τη δική ενδοσκόπηση και χρησιμοποίησε όσα ανακαλύψεις -θετικά και προς βελτίωση- ως όπλα για το μέλλον.

Τέλος, ζήτησε βοήθεια. Μάθαμε, μεγαλώνοντας, ότι το να ζητάς βοήθεια σημαίνει ότι δεν μπορείς, ότι είσαι αδύναμος. Κι όμως, ζητώ βοήθεια δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να επιβιώσω ή ότι απέτυχα.

Αντιθέτως, η αναγνώριση των αναγκών σου δείχνει το πόσο κοντά είσαι  με τα συναισθήματά σου, το πόσο καταφέρνεις να ακούς τον εαυτό σου παρότι συμβαίνει γύρω σου και πόσο θέλεις να τον θωρακίσεις/εξελίξεις/προστατεύσεις.

Ώρα να το κάνεις και εσύ ό,τι και αν σημαίνει αυτή η βοήθεια για σένα. Μπορεί να είναι ένας φίλος, η οικογένεια, ο/η σύντροφός σου ή ένας ειδικός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είσαι μόνος. Σε αυτό, είμαστε όλοι μαζί!

 

Πηγή

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy