Επίθεση σε σχολείο στο Βελιγράδι: «Προσποιήθηκα ότι είμαι νεκρός κι έτσι σώθηκα» λέει μαθητής

από natasa

«Ξάπλωσα δίπλα στο νεκρό φίλο μου. Προσποιήθηκα ότι είμαι νεκρός. Έτσι σώθηκα», δήλωσε ένας από τους μαθητές που είδαν χθες τον 14χρονο έφηβο να πυροβολεί αδιακρίτως χθες στο σχολείο του Βελιγραδίου όπου φοιτούσε, σκοτώνοντας 9 άτομα.

Η μητέρα του παιδιού, μιλώντας στη σερβική ιστοσελίδα «Telegraf», ανέφερε πως ο 14χρονος δράστης ήταν φίλος του γιου της.

Από την χθεσινή επίθεση στο σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ», όπου φοιτούσε ο έφηβος μακελάρης, έχασαν τη ζωή τους εννέα παιδιά, επτά κορίτσια κι ένα αγόρι καθώς και ο φρουρός που προσπάθησε να τον εμποδίσει, προτού οι αρχές του Βελιγραδίου τον συλλάβουν σε κατάσταση αμόκ.

Η Σερβία έχει βυθιστεί σε τριήμερο πένθος με την κοινή γνώμη να δηλώνει σοκαρισμένη μετά την εν ψυχρώ επίθεση του 14χρονου.

Ο Κόστα Κετσμάνοβιτς πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα του και στη συνέχεια έστρεψε αργότερα το όπλο εναντίον των συμμαθητών του.

Λίγο μετά τη σύλληψή του, η αστυνομία προχώρησε σε υποχρεωτικό αιματολογικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών, ενώ διατάχθηκε η κράτηση του πατέρα του ως υπόπτου για σοβαρές παραβάσεις ενάντια στη δημόσια ασφάλεια. Από την πλευρά του, ο πατέρας του έφηβου ισχυρίστηκε ότι τα δύο όπλα που είχε ο νεαρός δράστης, ήταν κλειδωμένα σ΄ένα χρηματοκιβώτιο με κωδικό αλλά προφανώς ο μαθητής είχε τον κωδικό. Γιατί όμως ο γιος του ήξερε τον αριθμό;

Αφού κατάφερε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, πήρε δύο πιστόλια και τρεις γεμιστήρες με 15 σφαίρες ο καθένας. Ήταν μία από τις χειρότερες αιματηρές επιθέσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισημαίνοντας ο έφηβος δεν θα δικαστεί για εγκληματική πράξη καθώς δεν έχει περάσει την ηλικία των 14, με βάση με τη συνταγματική νομοθεσία στη χώρα. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ο νεαρός θα εισαχθεί για παρακολούθηση σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Όπως αναφέρει το CNN, η Σερβία έχει τo πέμπτο μεγαλύτερo ποσοστό οπλοκατοχής παγκοσμίως, με 39 όπλα να αντιστοιχούν σε κάθε 100 πολίτες ενώ μόνο το 44% των όπλων αυτών έχει δηλωθεί επισήμως. Στην Ευρώπη, o αριθμός των όπλων που αντιστοιχεί ανά Σέρβο πολίτη είναι ο μεγαλύτερος. Ωστόσο, η χώρα έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους για τα όπλα και έχει δώσει πολλές φορές αμνηστία σε πρώην στρατιώτες προκειμένου να τα παραδώσουν στις αρχές.

Το τελευταίο αντίστοιχο περιστατικό φέρεται να έχει σημειωθεί το 2013, όταν βετεράνος πολέμου εισέβαλε σε σχολείο της κεντρικής Σερβίας σκοτώνοντας 14 μαθητές.

Στο άκουσμα της είδησης η υπουργός Υγείας ξέσπασε σε κλάματα αφού χαρακτήρισε τα γεγονότα ίσως την πιο τρομοκρατική εμπειρία που όπως είπε, «έχω βιώσει ως γιατρός και ως άνθρωπος». Διατάχθηκε η κράτηση του πατέρα ως υπόπτου για σοβαρές παραβάσεις ενάντια στην δημόσια ασφάλεια. Στο σπίτι του 14χρονου οι αρχές βρήκαν τη λίστα με τους στόχους του κι ένα σκίτσο που θυμίζει κάτι από βιντεοπαιχνίδι ή ταινία τρόμου. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι σχεδίασε λεπτομερώς ανά τάξη ποιους θα σκότωνε, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, ο πατέρας ενός εκ των παιδιών στο σχολείο, είπε ότι η κόρη του βρισκόταν μέσα στην τάξη όταν ο έφηβος άνοιξε πυρ. «Κατάφερε να ξεφύγει. (Το αγόρι)… πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και έπειτα ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως», είπε ο Μιλόσεβιτς στο δίκτυο N1. Η άτυχη δασκάλα δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

«Είδα τον φρουρό ασφαλείας πεσμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίμα στις μπλούζες τους. Λένε ότι (ο φερόμενος δράστης) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Είχε έρθει στην τάξη πρόσφατα», πρόσθεσε ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος έσπευσε στο σχολείο μετά την επίθεση.

Προς το παρόν τα κίνητρα του μακελάρη δεν έχουν διευκρινιστεί, με τα σερβικά μέσα να αναφέρουν πως ο 14χρονος ήταν καλός μαθητής και πως δεχόταν πειράγματα από τους συμμαθητές του. Εκτός από τα πιστόλια, ο έφηβος φέρεται να είχε μαζί του και μολότοφ.

Χθες ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε δέκα προτάσεις για να αποτραπούν παρόμοιες τραγωδίες:

1. Να μπει μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας για δύο χρόνια, εκτός από τα κυνηγετικά όπλα.

2. Να γίνει αναθεώρηση όλων των αδειών οπλοφορίας που εκδόθηκαν.

3. Να γίνει έλεγχος σχετικά με τον τρόπο φύλαξης των όπλων από όσους έχουν άδεια οπλοφορίας. (Συγκεκριμένα, να γίνει έλεγχος εάν ανήλικοι έχουν πρόσβαση σε χώρους φύλαξης όπλων).

4. Να γίνει έλεγχος στη λειτουργία όλων των σκοπευτηρίων.

5. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για ποινικές διώξεις σε βάρος προσώπων που επιτρέπουν σε ανήλικους την πρόσβαση στα όπλα και τους εκπαιδεύουν στη χρήση τους.

6. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του χρονικού ορίου για την άσκηση ποινικής δίωξης από τα 14 στα 12 χρόνια.

7. Να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους παρέχουν υπηρεσίες μέσω του Τύπου με περιεχόμενο που προωθεί τη βία.

8. Να καθιερωθούν υποχρεωτικοί ανά εξάμηνο έλεγχοι για ναρκωτικά στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

9. Να συσταθούν ειδικές υπηρεσίες για την πάταξη της σχολικής βίας, με μονάδες ταχείας επέμβασης.

10. Να εξεταστούν μέτρα απαγόρευσης σε ιστοτόπους που παρέχουν πληροφορίες για την κατασκευή και χρήση όπλων.

Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ μια μαθήτρια που δέχτηκε χθες πυροβολισμούς

Μια μαθήτρια, η οποία τραυματίστηκε στη χθεσινή επίθεση, νοσηλεύεται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα από το όπλο του δράστη στο κεφάλι, ανακοίνωσε ο διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στην πρωτεύουσα της Σερβίας.

«Το κορίτσι, το οποίο υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση χθες εξαιτίας τραυμάτων που φέρει στο κεφάλι…παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και νοσημεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τη ζωή της, αλλά η γενική κατάστασή της είναι βαριά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σίνισα Ντούτσιτς, ο εκτελών χρέη διευθυντή στο νοσοκομείο Τιρσόβα.

Μια δασκάλα και έξι μαθητές τραυματίστηκαν από την επίθεση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιρσόβα και στην πανεπιστημιακή κλινική της πόλης.

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιρσόβα δύο αγόρια που τραυματίστηκαν στην επίθεση και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Ντούτσιτς.

«Γονείς τα επισκέφθηκαν, το ίδιο και ένας ψυχολόγος, βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς τους», σημείωσε ο ίδιος.

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy