Νηστίσιμο τσουρέκι με χαλβά και κόκκινα μήλα. Μια υπέροχη συνταγή ιδανική για τη νηστεία που ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα.
Υλικά
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι σκληρό
9 γρ. μαγιά ξηρή
90 γρ. ταχίνι
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 γρ. μαστίχα, σε σταγόνες
1 γρ. μαχλέπι
1 γρ. κάρδαμο (κακουλέ)
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
230 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
2 μήλα
120 γρ. χαλβάς με ταχίνι
1/3 κ.γ. κανέλα
40 γρ. σταφίδες, (προτιμήστε μαύρες ψιλές)
100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
100 γρ. ξηροί καρποί, ψιλοκομμένοι
Για το σερβίρισμα
200 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη (προαιρετικά)
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Βάζουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κακουλέ με μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε και τα χτυπάμε ώστε να ενωθούν και να γίνουν σκόνη.
Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης, το μείγμα από το μούλτι και τα χτυπάμε με τη βοήθεια του γάτζου ώστε να ενωθούν δημιουργώντας μία ζύμη.
Χτυπάμε για πάνω από 15-20 λεπτά μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αν χρειαστεί, βάζουμε ακόμα 1-2 κ.σ. αλεύρι
Τοποθετούμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες περίπου μέχρι να διπλασιαστεί.
Περιμένουμε να φουσκώσει και έπειτα συνεχίζουμε την εκτέλεση της συνταγής.
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα και τα κουκούτσια και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη μας μέσα σε ένα μπολ.
Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε τον χαλβά σπασμένο καλά με τα χέρια μας και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Για να μην μαυρίσει η γέμιση από τα μήλα καλό είναι να την ετοιμάσουμε τη στιγμή που θα τη χρειαστούμε.
Συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50ο C στον αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 3 ίσα μέρη, τα ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και με λίγο αλεύρι δημιουργώντας παραλληλόγραμμα.
Τοποθετούμε τα 3 ζυμαράκια το ένα δίπλα στο άλλο.
Απλώνουμε με μία σπάτουλα σε κάθε ένα ζυμάρι το 1/3 από τη γέμιση.
Κλείνουμε τα ζυμαράκια προσεκτικά και από τις τέσσερις πλευρές να “εγκλωβίσουμε” τη γέμιση.
Τέλος, φτιάχνουμε με τα ζυμάρια μία πλεξούδα.
Τοποθετούμε την πλεξούδα σε μία φόρμα 10×30 εκ. που έχουμε αλευροβουτυρώσει.
Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Μετά τα 20 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο μας ανεβάζουμε στους 180ο C και ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά.
Αφαιρούμε και αν επιθυμούμε περιχύνουμε πάνω στο τσουρέκι μας λευκή κουβερτούρα (αν νηστεύουμε δεν τη βάζουμε) που έχουμε λιώσει (σε ένα μπολάκι με μεμβράνη) στα μικροκύματα στα 800 watt για 1 λεπτό ή σε μπεν μαρί.