Την αθώωση του ηθοποιού και θιασάρχη Πέτρου Φιλιππίδη για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση της πρώτης καταγγέλλουσας και την ενοχή του για τις δύο απόπειρες βιασμού πρότεινε η εισαγγελέας.
Η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Στέλλα Στόγια έκρινε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της πρώτης καταγγέλλουσας και πρότεινε να κριθεί αθώος ο κατηγορούμενος για το πρώτο από τα δύο αδικήματα που κατηγορείται.
«Αδυνατώ να καταλήξω στο το τι ακριβώς συνέβη. Αυτά τα ερωτηματικά μου γεννούν αμφιβολίες. Το δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει με μπορεί και ίσως. Συνεκτιμώντας ότι τον πρώτο βιασμό της τον θύμισε ένας φίλος, ότι μετά το βιασμό πήγε στο θέατρο Ήβη, ότι δεν αποχώρησε μετά τον καταγγελλόμενο βιασμό, αυτά μου γεννούν αμφιβολίες για την τέλεση των πράξεων σε βάρος της. Ποια από όλες οι εκδοχές είναι η αλήθεια; ΣΕΗ, εισαγγελέας, ανακρίτρια, δικαστήριο; Οι διαφοροποιήσεις δημιουργούν αμφιβολίες για την νομική αποτύπωση δεδομένων. Θα προτείνω το δικαστήριό σας να κηρύξει αθώο λόγω αμφιβολιών τον κατηγορούμενο» τόνισε η εισαγγελέας.
Για την καταγγελία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση η εισαγγελέας τόνισε πως η καταγγέλλουσα ισχυρίστηκε τρία διαφορετικά πράγματα, στο ΣΕΗ, στον εισαγγελέα και την ανακρίτρια.
«Στην κακοποιητική συμπεριφορά φταίει πάντα ο βιαστής, πράγματι. Η καταγγέλλουσα ωστόσο σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσε τρία διαφορετικά πράγματα. Στο δικαστήριο κατέθεσε ότι περίπου στην ανακρίτρια. Οι διαφοροποιήσεις αφορούν και τον χαρακτηρισμό των πράξεων. Στον εισαγγελέα δεν κατέθεσε για βιασμό αλλά προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Αν κατέθετε και στον εισαγγελέα ότι και στην ανακρίτρια θα ήταν άλλη η τοποθέτηση μου. Όταν ένας ενήλικος άνθρωπος αποφασίζει να καταγγείλει κάτι τόσο σοβαρό, τα βάζει κάτω και αποφασίζει τι θα καταγγείλει. Η αιτιολόγηση από την καταγγέλλουσα των διαφοροποιήσεων στα τρία όργανα δεν είναι πειστική. Η ομιλούσα δεν έλαβε πειστική απάντηση γιατί δεν κατέθεσε εξαρχής όσα βίωσε όπως έπραξαν και οι άλλες δύο καταγγέλλουσες» πρόσθεσε η εισαγγελέας.
Ακόμη, η εισαγγελέας ανέφερε: «Η πρώτη καταγγέλλουσα έδωσε πολλές φορές πατροναρισμένες απαντήσεις. Είναι ηθοποιός, να μην παρεξηγηθώ για αυτό που λέω. Όπως και να είχε χαρακτηρίσει συμπεριφορές κατηγορουμένου αποτελούσαν εισβολή στη γενετήσια ζωή της. Μου έκανε εντύπωση που η πρώτη καταγγέλλουσα είπε πως θα δεχθεί αναπαράσταση μόνο εάν συμμετέχει ο κατηγορούμενος. Με τον βιαστή σου δεν μπορείς να κάνεις χιούμορ. Ακόμα και έτσι μου δημιουργεί εντύπωση, η πρόταση της αυτή. Όπως αξιολογείται η συμπεριφορά δράστη αξιολογείται και συμπεριφορά του θύματος» τόνισε η κυρία Στόγια.
Ένοχος και για τις δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος ισάριθμων ηθοποιών
Αντίθετα με την αθωωτική της πρόταση αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, η εισαγγελέας της έδρας, η κυρία Στόγια πρότεινε ο Πέτρος Φιλιππίδης να κριθεί ένοχος για την πρώτη απόπειρα βιασμού το 2010 στο θέατρο Μουσούρη λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργάζονταν με ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε ένα άδειο θέατρο και στην συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και συνέχισε. Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δίκη του βούληση της σταμάτησε, αλλά γιατί όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα «ξενέρωσε». Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της», τόνισε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της.
Απαντώντας στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα εκδικείται τον κατηγορούμενο επειδή δεν πήρε ρόλο, η εισαγγελέας είπε: «Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δε συνεργάστηκαν ποτέ; Γιατί δεν έπαιξε στις δυο σειρές του mega;».
Αναφορικά με τη δεύτερη απόπειρα βιασμού το 2014 μέσα στο αυτοκίνητο του κατηγορουμένου στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, η εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η καταγγέλλουσα κατά την κατάθεση της είχε πάθει κρίση εκείνη τη στιγμή. Έκανε σαν αγρίμι και προσπαθούσε να αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το εγκληματικό σχέδιο του, που ήταν να του κάνει πεολειχία. Μέσα στον πανικό της της είχε μείνει η εντύπωση πως ήταν κλειδωμένη η πόρτα. «Είναι εκείνη η στιγμή που λες, πως δεν το έκανα! Γιατί δεν δοκιμασα να ανοίξω; Και τα βάζεις με τον εαυτό σου» μας κατέθεσε εδώ στο δικαστήριο. Η θέση του κατηγορουμένου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση. Αν η συναίνεση έχει συναινετικά γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Πως είναι δυνατόν είπε η υπεράσπιση για αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι; Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη. Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό».
Ο κατηγορούμενος συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί
Τέλος, η εισαγγελέας αναφερόμενη στο προφίλ του κατηγορούμενου, όπως αυτό σκιαγραφήθηκε μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων τόνισε πως ο Φιλιππίδης «συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει το όχι. Είχε modus operandi. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή. Η καριέρα του είχε φτάσει στο απόγειο και νόμιζε ότι μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε και οποία ήθελε. Το ναι το εκλάμβανε ως ναι και το οχι το μετέφρασε στο μυαλό του σαν κεκαλυμμένο ναι. Δεν του περνούσε από το μυαλό ότι μια νέα ηθοποιός θα αρνούνταν να έρθει σε επαφή μαζί του. Υπήρχε το όχι και ο κατηγορούμενος δεν ήταν σε θέση να το δεχτεί». Οι λέξεις «κυριαρχία, ναρκισσισμός και παντοδυναμία» αφού «πίστευε ότι μπορεί να είχε ό,τι και όποιον θέλει όποτε το θέλει» είναι αυτές που ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεση του κατηγορουμένου κατά την εισαγγελική λειτουργό, η οποία κλείνοντας την αγόρευσή της επέλεξε να σχολιάσει μια φράση της απολογίας Φιλιππίδη. «Στην απολογία του μας είπε «δεν είχα κανένα λόγο να βιάσω…» και αναρωτιέμαι χρειάζεται λόγος για να βιάσει κάποιος;», τόνισε η εισαγγελέας.
Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη διεκόπη για τις 19 Ιανουαρίου, οπότε θα αγορεύσουν οι συνηγόροι των δύο πλευρών. Πρώτος προγραμματίστηκε να αγορεύσει ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας, Χάρης Σαλούστρος.