Ένα από τα φαγητά το οποίο συνηθίζει να καταστρέφει κανείς λόγω λάθος τεχνική είναι το κοτόπουλο, και δη το στήθος, καθώς αυτό που το κάνει τόσο λαχταριστό είναι η τρυφερότητα και η ζουμερή υφή του, κάτι σχετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Εμείς λοιπόν σας παρουσιάζουμε 5 μυστικά των σεφ για να διατηρήσετε το κοτόπουλό σας ζουμερό και γευστικό. Μην ανησυχείτε- δεν πρόκειται για πυρηνική επιστήμη, απλώς για εύκολες τεχνικές που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν.
Μαρινάδα
Η χρήση μαρινάδας πριν από το μαγείρεμα οποιουδήποτε τύπου κοτόπουλου είναι εξαιρετικά σημαντική για να το διατηρήσετε ζουμερό. Ενώ μαρινάρετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη μαρινάδα υγρή και σφραγίζετε το κοτόπουλο για τουλάχιστον 3-4 ώρες- ακόμα καλύτερα αν το αφήσετε όλη τη νύχτα. Αυτό θα βοηθήσει το κοτόπουλο να απορροφήσει όλη την υγρασία από τη μαρινάδα και ενώ μαγειρεύεται, δεν θα χάσει καθόλου από το υγρό του περιεχόμενο, διατηρώντας το τρυφερό. Σύμφωνα με επαγγελματίες σεφ, για μια τέλεια επιλογή μαρινάδας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι, ασπράδι αυγού ή ακόμα και βουτυρόγαλα.
Κατάλληλο σκεύος
Ο τύπος σκεύους που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικός. Συγκεκριμένα, πέρα από το μέταλλο, το σχήμα μιας κατσαρόλας ή ενός τηγανιού είναι επίσης σημαντικό και έχει μεγάλη σχέση με τον τρόπο που μαγειρεύεται το φαγητό. Τα βαθύτερα σκεύη τείνουν να συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό τους και να διατηρούν μεγάλο μέρος του φαγητού που μαγειρεύεται βυθισμένο. Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται στο κέντρο ενός τεράστιου σκεύους υφίστανται μια πιο σταθερή θερμοκρασία και κάπως αυξημένη πίεση, που βοηθούν περαιτέρω στη διατήρηση της υγρασίας του φαγητού. Σε ένα ρηχό σκεύος, καθώς το φαγητό είναι εκτεθειμένο στον αέρα και την εξάτμιση, η υγρασία χάνεται πιο εύκολα απ’ ό,τι σε βαθύτερα σκεύη και το κοτόπουλο μπορεί να βγει πιο στεγνό.
Σφυροκόπημα
Το «χτύπημα» του κοτόπουλου μπορεί επίσης να σας επιφέρει πεντανόστιμα αποτελέσματα, ειδικά για ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο. Το σφυροκόπημα του κοτόπουλου βοηθάει στο να μαλακώσει το κρέας αλλά και στη διάσπαση των ινών του, αποτρέποντας έτσι το υπερβολικό μαγείρεμα και διατηρώντας το κομμάτι ζουμερό. Η τεχνική είναι ιδανική για στήθος, καθώς δεν μπορείτε να την εφαρμόσετε σε κάποιο κομμάτι με κόκαλα.
Θερμοκρασία δωματίου
Μία από τις πιο βασικές προδιαγραφές για ένα ζουμερό κοτόπουλο είναι να το μαγειρεύεται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην μαγειρεύετε κατεψυγμένο κοτόπουλο απευθείας, καθώς μπορεί να προκύψει ένα στεγνό και άγευστο πιάτο. Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά (ή περισσότερο) μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και μόνο τότε μαρινάρετε το. Ακόμα και αφού διατηρήσετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο στο ψυγείο, φροντίστε να ξεκινήσετε το μαγείρεμα αφού αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία.
Κατάλληλη θερμοκρασία μαγειρέματος
Όταν ζεσταίνετε το σκεύος μαγειρέματος στη φωτιά, μην τοποθετείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σας αμέσως στο κρύο τηγάνι, καθώς πολλά από τα ζουμιά του κοτόπουλου θα εξατμιστούν όσο το τηγάνι ζεσταίνεται. Περιμένετε να φτάσει το τηγάνι στη σωστή θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέστε τα κομμάτια, ώστε το κοτόπουλο να αρχίσει να μαγειρεύεται αμέσως χωρίς να χάσει άσκοπα την υγρασία του.