Πόσο χρόνο να περνά το παιδί μου μπροστά στις οθόνες;

από natasa

Το να καθορίσουμε το χρόνο που πρέπει να έχει ένα παιδί στην οθόνη είναι μια από τις πιο ενοχικές αποφάσεις που μπορεί να πάρουμε εμείς οι μοντέρνοι γονείς. Αναρωτιόμαστε συνεχώς πόσο είναι πάρα πολύ ή αν είμαστε «κακοί» γονείς που τα αφήνουμε να χρησιμοποιήσουν τα τάμπλετ και τα κινητά.

Στην πραγματικότητα, ο χρόνος οθόνης μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μιας και κάποια προγράμματα μπορεί να είναι εκπαιδευτικά. Κάποια τραγούδια για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να αναπτύξει το λεξιλόγιό του.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος όταν τα παιδιά περνούν πολύ και ανεξέλεγκτο χρόνο μπροστά στις οθόνες. Ο χρόνος οθόνης είναι μια ξεπερασμένη έννοια. Καθώς τα το διαδίκτυο (και οι ηλεκτρονικές συσκευές) έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του παιδιού, είναι πιο σημαντικό να σκεφτείτε με τι διαδικτυακές δραστηριότητες ασχολείται το παιδί, παρά να θέσετε αυθαίρετους κανόνες σχετικά με το χρόνο, που μάλιστα δεν θα λειτουργήσουν όπως θα θέλετε.

paidia-othones-pandimia-5.jpg

Πόσο χρόνο να περνά ένα παιδί μπροστά από μια οθόνη;

Οι οθόνες βρίσκονται παντού. «Στο γραφείο μου για παράδειγμα οι γονείς χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να απασχολήσουν τα παιδιά τους καθώς περιμένουν. Και κάποιες φορές είναι ΟΚ η χρήση οθόνης. Πολλοί γονείς όμως νιώθουν ένοχοι επειδή πιστεύουν ότι τα παιδιά τους περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη!», αναφέρει η παιδίατρος Mona Amin και μαμά του δύο ετών Ryaan.

Χρόνος οθόνης ανά ηλικία

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) βασίζονται σε μια ποικιλία ερευνών που έχουν γίνει για στον χρόνο οθόνης. Τι προτείνουν:

Παιδιά 18 μηνών και κάτω: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις οθόνες, εκτός αν πρέπει να συνομιλήσουν μέσω βίντεο με την οικογένεια και τους φίλους.

18 μηνών έως 2 ετών: Περιορίστε τον χρόνο οθόνης και μην επιτρέπετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί συσκευές μόνο του. Τις ώρες που θα του επιτρέψετε να βλέπει επιλέξτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας και παρακολουθήστε το μαζί με το παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι καλαβαίνει τι βλέπει.

2 έως 5 ετών: Περιορίστε τον χρόνο οθόνης σε μία ώρα την ημέρα και παρακολουθήστε μαζί, αν είναι δυνατόν.

6 ετών και άνω: Τοποθετήστε σταθερά όρια στον χρόνο οθόνης. Επιπλέον βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος οθόνης δεν επηρεάζει τον ύπνο, την άσκηση ή τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Το πρόβλημα με τον υπερβολικό χρόνο οθόνης είναι ότι μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, την ανάπτυξη της γλώσσας και φυσικά τις επιδόσεις του στο σχολείο.

Αν το παιδί σας βρίσκεται στην εφηβεία συμφωνήστε και βάλτε μαζί κάποιους κανόνες που θα τηρούνται τόσο από εκείνα, όσο και από εσάς αν κάποια στιγμή σας ζητήσει να ξεφύγει λίγο από το πρόγραμμα.

Τι να κάνετε:

Συμφωνήστε ποιες ώρες δεν επιτρέπεται η χρήση κάποιας οθόνης στο σπίτι. Για παράδειγμα την ώρα δείπνου, την ώρα μελέτης και την ώρα του ύπνου.

Περιορίστε τη χρήση συσκευών στο υπνοδωμάτιό του.

Μη φορτίζετε το κινητό τηλέφωνο στο δωμάτιό του. Αγοράστε ξυπνητήρι και φορτίστε το κινητό σε άλλο χώρο του σπιτιού.

Συζητήστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Κάντε ως οικογένεια κάτι μαζί κάποια βράδια. Δημιουργήστε βραδιά ταινίας ή βραδιά επιτραπέζιου παιχνιδιού.

Μην βασίζεστε στις οθόνες για να κρατήσετε τα παιδιά σας απασχολημένα.

Μιλήστε με το παιδί σας για το τι κάνει όταν χρησιμοποιεί συσκευές και σερφάρει στο διαδίκτυο. Ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί τις οθόνες για να μάθει πράγματα.

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy