392
Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή αλλιώς “βουτηχτή” από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μια συνταγή εύκολη και γρήγορη με μια αλλιώτικη τεχνική στο φύλλο κρούστας για την πιο αφράτη πίτα.
Η συνταγή για τυρόπιτα βουτηχτή
Υλικά
- 1 1/2 συσκ. φύλλο κρούστας
- 400 γρ. φέτα
- 200 γρ. ανθότυρο
- 4 αυγά
- 1 κ.γ. μπέικιν (κοφτό)
- 1 1/2 φλ. νερό χλιαρό
- Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Για το τελείωμα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1/2 φλ. γάλα
Για τη γέμιση
- Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρίμματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα.
- Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.
- Προσθέτουμε το baking powder και το χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
Για το ταψί
- Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά.
- Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.
Για το στήσιμο
- Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους.
- Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.
- Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο.
- Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μίγμα από τα αυγά.
- Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά.
- Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί.
- Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.
- Στη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας καλύπτουμε με τα υπόλοιπα στεγνά φύλλα την επιφάνεια.
- Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην εύκολη τυρόπιτα.
- Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι λάδι την επιφάνειά της.
- Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά.
- Χαϊδεύουμε την εύκολη τυρόπιτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.
- Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια από την εύκολη τυρόπιτα και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια να βραχούν τα φύλλα καλά.
- Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά της. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε τη χαράζουμε μέχρι κάτω όμως.
- Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε.
Για το ψήσιμο
- Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190°C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά σαν σουφλέ και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.
- Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της.
- Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.