Δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι – Τραγανή τυρόπιτα με γέμιση που θυμίζει μπεσαμέλ

από natasa

Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή αλλιώς “βουτηχτή” από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μια συνταγή εύκολη και γρήγορη με μια αλλιώτικη τεχνική στο φύλλο κρούστας για την πιο αφράτη πίτα.

Η συνταγή για τυρόπιτα βουτηχτή

Υλικά

  • 1 1/2 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν (κοφτό)
  • 1 1/2 φλ. νερό χλιαρό
  • Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το τελείωμα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 φλ. γάλα

Για τη γέμιση

  • Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρίμματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα.
  • Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.
  • Προσθέτουμε το baking powder και το χλιαρό νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

Για το ταψί

  • Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά.
  • Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.

Για το στήσιμο

  • Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους.
  • Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.
  • Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο.
  • Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μίγμα από τα αυγά.
  • Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά.
  • Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί.
  • Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.
  • Στη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας καλύπτουμε με τα υπόλοιπα στεγνά φύλλα την επιφάνεια.
  • Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην εύκολη τυρόπιτα.
  • Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι λάδι την επιφάνειά της.
  • Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά.
  • Χαϊδεύουμε την εύκολη τυρόπιτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.
  • Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια από την εύκολη τυρόπιτα και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια να βραχούν τα φύλλα καλά.
  • Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά της. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε τη χαράζουμε μέχρι κάτω όμως.
  • Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε.

Για το ψήσιμο

  • Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190°C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά σαν σουφλέ και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.
  • Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της.
  • Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.

Argiro.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy