5 σημάδια για να καταλάβετε ότι κάποιος σας λέει ψέματα

από natasa

Μπορείτε να εντοπίσετε πότε κάποιος δεν είναι ειλικρινής;

Η ψυχολογία έχει αναπτύξει επιστημονικές μεθόδους που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που αποκαλύπτουν ένα ψέμα.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά τα σημάδια:

1. Η γλώσσα του σώματος

Το σώμα είναι ένας «προδότης» της αλήθειας. Ασυνείδητες κινήσεις, όπως μικροεκφράσεις στο πρόσωπο, νευρικές κινήσεις στα χέρια ή η αποφυγή οπτικής επαφής, συχνά μαρτυρούν μια ανειλικρινή δήλωση. Αντίθετα, ένα πρόσωπο που μένει ήρεμο και εκφραστικό κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι πιο πιθανό να λέει την αλήθεια.

2. Υπερβολικές ή ελλιπείς λεπτομέρειες

Ένας ψεύτης συχνά είτε θα προσφέρει πάρα πολλές άσχετες λεπτομέρειες, είτε θα περιοριστεί σε γενικότητες. Αυτή η διακύμανση συμβαίνει επειδή προσπαθεί είτε να εντυπωσιάσει είτε να αποφύγει την ακριβή περιγραφή που θα μπορούσε να αποκαλύψει αντιφάσεις.

3. Αποφυγή άμεσης απάντησης

Οι άνθρωποι που ψεύδονται τείνουν να αποφεύγουν ευθείες απαντήσεις. Προτιμούν να απαντούν με ερωτήσεις, να αλλάζουν θέμα ή να χρησιμοποιούν φράσεις όπως «Γιατί ρωτάς;» ή «Πώς το εννοείς;». Αυτή η στρατηγική τους δίνει χρόνο για να κατασκευάσουν μια πιο «ασφαλή» απάντηση.

4. Αλλαγές στη φωνή

Μια απότομη αλλαγή στον τόνο, την ταχύτητα ή την ένταση της φωνής μπορεί να υποδηλώνει ψέμα. Όταν κάποιος αισθάνεται άγχος ή πίεση, συχνά αρχίζει να μιλά πιο γρήγορα ή να χρησιμοποιεί έναν πιο έντονο τόνο.

5. Φυσική δυσφορία

Το άγχος που συνοδεύει το ψέμα συχνά εκδηλώνεται με μικρές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Για παράδειγμα:

  • Παίζουν με τα μαλλιά ή τα ρούχα τους.
  • Ξύνουν το πρόσωπό τους.
  • Αποφεύγουν την οπτική επαφή.

Αυτές οι κινήσεις είναι συχνά αποτέλεσμα της έντασης που προκαλείται από την προσπάθεια να καλύψουν την αλήθεια.

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες;

Παρόλο που κανένα από αυτά τα σημάδια δεν είναι απόλυτη απόδειξη ψεύδους, η παρατήρησή τους σε συνδυασμό μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις προθέσεις των συνομιλητών μας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να ακούμε προσεκτικά και να δίνουμε προσοχή τόσο στα λόγια όσο και στη συμπεριφορά.

Η διαφορά μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος βρίσκεται συχνά στις μικρές λεπτομέρειες. Εσείς, θα εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας την επόμενη φορά;

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ